27 02/2017

Credincioşii creştin-ortodocşi au intrat în Postul Sfintelor Paşti

Credincioșii creştin-ortodocşi au intrat începînd de astăzi în postul Sfintelor Paşti. În acest an, sărbătoarea Învierii Domnului – sărbătoare a luminii şi a bucuriei va fi marcată pe 16 aprilie.

Postul Sfintelor Paşti sau Postul Mare ţine 40 de zile, la care se mai adaugă Săptămîna Patimilor, astfel încît acesta durează şapte săptămîni. Postul Paştelui este nu numai cel mai lung şi mai important, ci şi cel mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe.

În Postul Mare sînt doar două dezlegări la peşte, de Buna Vestire, şi in Duminica Floriilor. În Postul Mare creştinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice. Mai mult, aceştia trebuie să se înalţe sufleteşte prin rugăciune alături de fapte bune.

În calendarul bizantin Postul Mare începe în lunea de după Duminica izgonirii lui Adam din rai, iar cel latin cu Miercurea Cenuşii.

Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gînduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

În cadrul Serviciului divin de duminică, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldovei, ÎPS Vladimir, i-a îndemnat pe cei prezenți să petreacă Postul Mare în deplină împăcare unii cu alții, pentru a ajunge cu bine la luminata sărbătoare a Învierii Mîntuitorului Hristos. Vlădica i-a mai îndemnat pe credincioși să țină adevăratul Post, cel al înfrînării și al rugăciunii fierbinți, pentru ca într-adevăr să se bucure de roadele acestei nevoințe.