15 02/2018

29 de ani de la încetarea luptelor din Afganistan

Astăzi, 15 februarie 2018, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, împreună cu angajații MAI, a participat la acțiunile  consacrate Zilei comemorării ostașilor căzuți în războiul din Afganistan. Astfel, la 29 de ani de la încetarea luptelor din Afganistan, conducerea țării și a altor instituții de stat, veterani și rudele celor care au căzut pe câmpul de luptă au adus un omagiu în memoria lor.

Evenimentul a început cu un marș al memoriei organizat de veteranii războiului din Afganistan și a continuat cu depuneri de flori la Complexul Memorial „Feciorilor Patriei - Sfântă Amintire”  din capitală.

În discursurile lor, oficialii de stat, dar și conducerea Uniunii veteranilor războiului din Afganistan, au adus cuvinte de mulțumire și recunoștință pentru veteranii și ostașii căzuți  pe câmpul de luptă, care au riscat cu propria viață în acest război și care, astăzi sunt un exemplu pentru tânăra generație, un model de bărbăție și patriotism.

Potrivit datelor statistice oficiale, în războiul din Afganistan au participat aproximativ 13 mii de moldoveni, dintre care 301 de militari şi-au pierdut viaţa, patru au fost declarați dispăruți, iar alţi 257 au rămas invalizi. Războiul a durat timp de un deceniu, între anii 1979 şi 1989.