12 11/2020

Acțiune de plantare a arborilor, în parteneriat cu Ambasada Turciei la Chișinău, în prejma lacului din strada Albișoara

Primarul general, Ion Ceban, a participat astăzi la o acțiune de plantare a arborilor, în preajma lacului de pe strada Albișoara, sectorul Râșcani, în comun cu Ambasada Turciei la Chișinău, unde au fost sădiți 120 de puieți, frasin și salcie.

Evenimentul face parte din campania „Aer pentru Viitor, Aer pentru Globul Pământesc" (Breath for the Future, Breath for the World), lansat de Guvernul Turciei la nivel regional. La plantare au mai participat Ambasadorul Turciei în Republica Moldova, E.S., domnul Gürol Sökmensüer, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, domnul Ion Perju și alte persoane oficiale.

Ion Ceban a mulțumit Ambasadei Turciei pentru inițiativa de plantare a arborilor, care face parte din campania desfășurată la nivel regional „Breath for the Future", lansată de președintele acestui stat, Recep Tayyip Erdogan, ediția a II-a.

 „Avem și noi acțiuni similare de înverzire, deoarece ne dorim să reîntoarcem Chișinăului faima de cea mai verde capitală europeană, așa cum eram cunoscuți până nu demult în exterior", a menționat primarul.

În context, Ion Ceban a ținut să precizeze că în luna septembrie în oraș au început acțiunile de salubrizare și „Marea Curățenie", care s-a transformat într-o amplă campanie de înverzire a urbei. Obiectivul municipalității în această toamnă este ca împreună cu autoritățile centrale (Ministerul de Interne), Î.S. „Moldsilva", specialiști, experți, ONG-uri și alte comunități, să plantăm 100 de mii de arbori, în parcuri, zone verzi și curți de blocuri, dintre care peste 40 mii sunt deja sădiți.

De asemenea, edilul a precizat că locația a fost selectată special, în preajma străzii Albișoară, care este în prezent în reparație, iar proiectul dat este aproape de finalizare. Prin această plantare de copaci va fi pusă și baza reabilitării zonei parcului, a lacului, care trebuie să devină un spațiu public atractiv pentru municipiul Chișinău.  

Campania „Aer pentru Viitor, Aer pentru Globul Pământesc" (Breath for the Future, Breath for the World" a fost lansată la 11 noiembrie 2019, sub egida Președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, fiind desfășurată simultan în 81 de provincii ale țării, pentru a avea grijă nu doar de peisaj, dar și pentru climă și contribuție la păstrarea biodiversității. În acest an, acțiuni de plantare au loc  concomitent în Moldova și în alte 30 de țări prietene din bazinul dunărean.