07 05/2020

Alegerile Parlamentare anticipate vor avea loc sub sistemul electoral proporțional

Alegerile Parlamentare anticipate vor avea loc sub sistemul electoral proporțional

În cazul unor alegeri parlamentare anticipate după data de 17 august 2020, acestea vor avea loc în baza sistemului electoral proporțional. Până atunci însă, acestea pot avea loc în baza sistemului electoral mixt. O decizie în acest sens a luat azi Curtea Constituțională în baza unei sesizări de acum jumătate de an a deputaților Sergiu Litvinenco, Alexandru Slusari și Vasile Bolea.

În speță, la data de 16 octombrie 2019, deputații au solicitat Curții să stipuleze în baza cărui sistem electoral ar urma să aibă loc eventualele alegeri parlamentare anticipate, după ce pe 15 august 2019, deputații coaliției ACUM-PSRM au decis revenirea la sistemul electoral proporțional, modificările fiind publicate în „Monitorul Oficial” la data de 17 august.

„Era ideea, că orice alegeri anticipate pot fi organizate doar în baza sistemului mixt. Înalta Curte, prin ceea ce a spus azi, a anulat practic acea decizie, a menționat că e nevoie de stabilitate, previzibilitate, dar totuși dreptul exclusiv al Parlamentului este [să decidă] sistemul electoral care va fi aplicat la orice scrutin, cu respectarea condiției previzibilității și a fost menționat, în special că distanța de timp între publicarea în Monitorul Oficial a modificărilor și scrutinul propriu-zis, nu trebuie să fie mai mică de un an”, a menționat după pronunțarea decziei deputatul Alexandru Slusari.

Potrivit lui, de aici reiese că „toate alegerile anticipate care vor fi organizate după august 2020 vor fi desfășurate în baza sistemului proporțional”.

„Nici teoretic nu văd cum alegerile anticipate pot fi organizate până în luna august sub toate aspectele procedurale, juridice, tehnice”, a mai menționat Slusari.