16 09/2016

În anul 2016, ponderea exporturilor moldovenești în Uniunea Europeană a atins o cotă de 63,6%

Acordul de constituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător  dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană /DCFTA/, intrat în vigoare la 1 septembrie 2014, va transforma Republica Moldova într-o ţară prosperă. O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi de către viceprim-ministrul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul conferinţei “DCFTA – doi ani de implementare”.

Potrivit ministrului, prin semnarea Acordului DCFTA, parte componentă a Acordului de Asociere RM-UE, a fost făcut un pas ferm şi decisiv spre o integrare complexă a economiei naţionale cu cea a Uniunii Europene. „Prin semnarea DCFTA, ţara noastră şi-a asumat angajamentul primordial de a efectua reforme în sectorul energetic şi cel al politicii comerciale, cu scopul de a aduce legislaţia naţională în concordanţă cu acquis-ul comunitar”, a accentuat Octavian Calmîc.

Vicepremierul a precizat că din momentul aplicării DCFTA, Republica Moldova a exportat produse şi mărfuri pe piaţa comunitară în valoare de peste 2,2 miliarde de dolari SUA. Ponderea exporturilor moldovenești în UE în anul 2016 a atins o cotă de 63,6%, ceea ce este cu circa 13 la sută mai mult, decît în anul 2014, pînă la semnarea Acordului. Fluxul net al investiţiilor străine directe în economia naţională, în trimestrul I al anului curent, a constituit 35 milioane de dolari SUA, sau de 1,1 ori mai mult, comparativ cu trimestrul IV al anului 2015. Întreprinderilor mixte şi celor cu proprietate străină le-au revenit cca 23% din investiţiile utilizate în total pe ţară, sau cu 2,3 puncte procentuale mai mult faţă de perioada similară a anului trecut, a mai informat Octavian Calmîc.

“Mă bucur să particip la acest eveniment, pentru a marca doi ani de la implementarea Acordului DCFTA. Negocierile care au dus la încheierea acestui Acord au fost directe şi rapide, iar pe parcursul acestei perioade au fost înregistrate multe realizări şi succese, UE devenind cu adevărat partenerul Republicii Moldova”, a declarat în discursul său, Pirkka Tapiola, şeful Delegației UE în Republica Moldova.

„Sînt sigur că implementarea DCFTA va contribui cu adevărat la consolidarea şi dezvoltarea comerţului Republicii Moldova, crearea locurilor noi de muncă şi atragerea investiţiilor, precum şi la implementarea unui set mai larg de reforme în domeniul economic. Noi vrem ca această ţară să fie una de succes şi să se modernizeze. În acest sens, Republica Moldova are toate premizele de a merge înainte”, a afirmat Pirkka Tapiola. 

Mihaela Gorban, şefa Direcţiei generale cooperare economică internaţională a Ministerului Economiei, a făcut o prezentare a datelor statistice pe parcursul celor doi ani de implementare a DCFTA şi a precizat că UE este principalul partener comercial al Republicii Moldova. În acest sens, sursa citată a informat că 67,4% din numărul total de întreprinderi din R. Moldova îşi exportă produsele pe piaţa UE. Pe grupe de mărfuri, exportul în UE include: maşini, aparate şi echipamente electrice, seminţe şi fructe oleaginoase, mobilă, cereale, grăsimi şi uleiuri de origine animală sau vegetală, băuturi, îmbrăcăminte şi accesorii de îmbrăcăminte tricotate sau croşetate, preparate din legume şi fructe, încălţăminte, instrumente şi aparate optice etc.