08 11/2018

Arma dei Carabinieri din Italia, un partener de încredere în reforma carabinierilor din Moldova

În contextul reformei Trupelor de Carabinieri, dezvoltarea și profesionalizarea acestei entități a Ministerului Afacerilor Interne, ieri, 7 noiembrie 2018, ministrul Alexandru Jizdan a primit în vizită oficială delegația din cadrul Arma dei Carabinieri din Italia (AC), condusă de Comandantul General, Giovanni Nistri.

La ședința bilaterală a participat Ambasadoarea Italiei în RM, consilierul Mauro Conte și conducătorii subdiviziunilor responsabile de asigurare a ordinii și securității publice din cadrul MAI. Astfel, în cadrul întâlnirii părțile au discutat despre relațiile de colaborare și rezultatele obținute în urma semnării Acordului tehnic între DTC și AC din Italia, activitatea carabinierilor și rolul lor atât în țară, cât și în lume.

Ministrul Afacerilor Interne a salutat întreaga delegație și a mulțumit Comandantului General al AC, Giovanni Nistri pentru că a acceptat să viziteze țara noastră, și în special, pentru vizita în cadrul MAI și DTC, care este un gest de încredere și susținere în procesul de reformă a carabinierilor din Moldova. În acest sens, oficialul a menționat despre rolul important al Consilierului Comandantului DTC, Mauro Conte în activitatea instituției, importanța instruirilor de care au beneficiat peste 100 de carabinieri moldoveni în Italia și suportul tehnic.

Totodată, ministrul a vorbit despre acțiunile care au avut loc în cadrul acestei subdiviziuni, din anul 2016, atunci când a fost luată decizia de a păstra Departamentul Trupelor de Carabinieri, fiind realizate mai multe obiecte menite să dezvolte capacitățile instituționale.

„Arma dei Carabinieri din Italia este un susținător fidel al reformelor și un promotor al intereselor Carabinierilor moldoveni în cadrul instituțiilor europene. În anul 2016, atunci când am luat decizia să păstrăm instituția carabinierilor ne-am asumat o mare responsabilitate, iar cei care ne arată acum drumul spre dezvoltarea și modernizarea lor, sunteți Dumneavoastră, echipa AC, un însoțitor de nădejde”, a spus ministrul în cadrul dialogului.

La rândul său, Comandantul General, Giovanni Nistri a reiterat deschiderea pentru continuarea relațiilor bilaterale cu instituția carabinierilor din Moldova, care va contribui la sporirea gradului de securitate nu doar în țară, dar și în întreaga lume, fiind posibilă participarea lor în diferite misiuni internaționale.

„Încrederea pe care o aveți în Arma dei Carabinieri este pentru noi o formă de recunoștință a bunelor relații pe care le avem. Provocările care există astăzi în întreaga lume, cum ar fi criminalitatea, traficul de persoane, migrația ilegală și nu doar, duc la instabilitate, iar pentru ca noi să le prevenim, trebuie să dezvoltăm capacitățile carabinierilor, care sunt mai mult decât suportul poliției, sunt o structură militară gata să intervină acolo unde este necesar. Aveți toată disponibilitatea noastră de a vă oferi suport în acest sens”, a adăugat Comandantul AC, Giovanni Nistri.

Pe parcursul vizitei, delegația din Italia va avea mai multe ședințe oficiale, inclusiv în cadrul Departamentul Trupelor de Carabinieri.

Menționăm că reforma Trupelor de Carabinieri a fost inițiată în anul 2017 și conform planului de acțiuni privind implementarea strategiei, până în anul 2020, vor avea loc procese de profesionalizare a DTC, iar restabilirea și asigurarea ordinii publice, dar și alte atribuții polițienești urmează să fie preluate de carabinieri care vor fi militari angajați prin contract. La 25 octombrie 2018, proiectul Legii cu privire la Inspectoratul General de Carabinieri a fost aprobat de Parlament. Legea va conferi carabinierilor un plus de atribuții în ceea ce privește misiunile de securitate și ordine publică.