03 09/2020

Astăzi sărbătorim Ziua Armatei Naționale

Astăzi sărbătorim Ziua Armatei Naționale.
 

Este un prilej bun pentru a remarca importanța Armatei și pentru a saluta militarii care stau la straja siguranței cetățenilor și securitatea țării noastre.
 

Pe parcursul celor 29 de ani, Armata Națională s-a modernizat continuu prin instruirea efectivului militar, renovarea obiectivelor militare, recondiționarea tehnicii, dar și intensificarea participării militarilor noștri în diverse misiuni umanitare și exerciții internaționale.
 

Amintim despre cei 130 de militari ai Armatei Naționale care au activat în calitate de observatori militari în misiunile ONU din Georgia, Liberia, Côte d’Ivoire, Sudan, Sudanul de Sud, Kosovo, Republica Centrafricană sau Departamentul ONU pentru operațiuni de menținere a păcii din SUA. Despre cele 13 contingente participante în operațiunea din KFOR, unde 520 de militari curajoși au dus faima țării noastre în lume.
 

Și geniștii Armatei îndeplinesc misiuni riscante de deminare în diverse localități. Riscând cu propria viață, ei depistează munițiile rămase în sol și previn incidentele periculoase pentru populație.
 

Determinarea militarilor noștri este și în implicarea activă în acordarea ajutorului la lichidarea consecințelor calamităților naturale din țară. Iar în acest an pandemic, peste 1500 de militari au fost implicați în măsurile autorităților de prevenire a COVID-19, inclusiv au stat de veghe la posturile din localitățile plasate în carantină, au fost antrenați în construcția Centrului de triere de la Moldexpo și au efectuat patrulea localităților republicii. 
 

Dragi militari,
 

Onorăm astăzi și veteranii Armatei Naționale - oamenii puternici și curajoși, care întotdeauna sunt pregătiți pentru a interveni cu experiența lor.
 

Un militar profesionist este un fiu bun, un frate și un soț, un tată și un prieten adevărat. La fel, poate fi și o fiică, o soră, soție și o mamă responsabilă și cu demnitate. Toți voi sunteți curajoșii neamului, care formează scutul de protecție a Republicii Moldova.
 

Onoare vouă, stimați militari ai Armatei Naționale!
 

Ion Chicu,

Prim-ministrul Republicii Moldova