16 09/2020

Auditarea companiilor agricole privind implementarea standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP în 2020 se apropie de final

Auditarea companiilor agricole privind implementarea standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP în 2020 se apropie de final. În anul curent circa 30 de producători de fructe și struguri au solicitat certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP, pentru a demonstra că produsele lor corespund cerințelor de siguranță și de calitate, au fost produse cu grijă față de mediul înconjurător și că dau dovadă de responsabilitate socială în raport cu angajații lor, informează OFICIAL cu referire la un comunicat de presă.

Standardele GLOBALG.A.P.  sunt implementate în Republica Moldova de peste 15 ani, iar de atunci circa 70 de producătorii agricoli au fost certificați, iar majoritatea dintre ei și-au reconfirmat în fiecare an corespunderea la cerințele respective. Mai bine de jumătate din antreprenorii certificați GLOBALG.A.P. au fost asistați în implementarea standardelor de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).

Gospodăriile agricole sunt interesate să obțină certificatele GLOBALG.A.P. și GRASP deoarece tot mai mulți importatori din Uniunea Europeană și din Orientul Mijlociu solicită confirmarea implementării acestor standarde. Astfel, aceste certificate au devenit condiție obligatorie pentru producătorii care vor să-și exporte fructele, strugurii sau legumele.

Andrei Cumpanici, specialist al proiectului USAID/APM, a comunicat că actualmente este în derulare auditul implementării standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP în procesul de producere a merelor și strugurilor de masă. Producătorii de cireșe și prune au trecut cu succes auditul și deja au fost certificați.

Adițional certificatelor GLOBALG.A.P., producătorii moldoveni sunt tot mai interesați de certificarea GRASP, care este un standard adițional ce confirmă că personalul în cadrul gospodăriei contează, solicitat în special de cumpărătorii europeni. Din 2018, când în Republica Moldova au fost certificați GRASP primii doi agricultori, numărul agricultorilor certificați GRASP a crescut până circa 20. O condiție obligatorie pentru statele care au mai mult de 20 de antreprenori certificați GRASP este disponibilitatea unor linii directoare naționale de interpretare privind implementarea acestui standard. În acest scop, proiectul USAID/APM a elaborat Liniile directoare  naționale de interpretare GLOBALG.A.P. GRASP în Moldova, publicate recent pe platforma internațională www.globalgap.com https://www.globalgap.org/.content/.galleries/documents/200904_GRASP-Interpretation_GL_V1_3_Moldova_en.pdf. Ulterior, instrucțiunile vor fi disponibile și în limba română.