12 06/2018

Banca Mondială este interesată de valorificarea fondurilor acordate reabilitării drumurilor din Moldova

Progresele înregistrate la implementarea Proiectului Îmbunătățirea Drumurilor Locale din Moldova au fost analizate în cadrul unei întrevederi a ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu o echipă a Băncii Mondiale (BM), condusă de Directorul de țară al BM în Moldova, Anna Akhalkats. Proiectul prevede o asistență în sumă de 80 milioane de dolari pentru reabilitarea a circa 300 de kilometri de drumuri locale.

„Proiectul se încadrează în prioritățile Guvernului, una dintre care este dezvoltarea infrastructurii drumurilor. Mai mult, acesta este unul foarte important pentru localitățile noastre, anume datorită faptului că sunt reparate șosele care duc spre școli, grădinițe şi spitale”, a menționat ministrul Chiril Gaburici.

Părțile au evaluat acțiunile întreprinse de la semnarea Acordului de finanțare, în aprilie 2016, până în prezent. De asemenea, au discutat și despre măsurile de mobilizare a companiilor care câștigă tenderele internaționale pentru reconstrucția drumurilor, dar şi despre cum ar putea fi urgentate procedurile pentru valorificarea fondurilor dedicate reabilitării drumurilor din Republica Moldova.

Reprezentanții BM au reiterat că echipa de implementare a proiectului este deschisă să acorde sprijinul necesar la instruirea și pregătirea companiilor locale de construcție a drumurilor, astfel încât acestea să aplice la proiectele de reabilitare a drumurilor, în cadrul Proiectului Îmbunătățirea Drumurilor Locale. Chiril Gaburici a subliniat că Ministerul Economiei și Infrastructurii este interesat să motiveze companiile din Republica Moldova să aplice la tenderele anunțate. „Implicarea companiilor locale înseamnă mai multe locuri de muncă pentru cetățenii țării noastre, dar și acumularea de experiență în domeniu”, a punctat ministrul.

Lucrările de reabilitare a drumurilor prin intermediul proiectului susținut de Banca Mondială sunt efectuate de Administrația de Stat a Drumurilor, sub supravegherea Ministerului Economiei și Infrastructurii.