24 08/2016

Banca Mondială va acorda Moldovei 12,58 mln dolari SUA pentru modernizarea administrației fiscale

Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda Republicii Moldova 12,58 milioane de dolari SUA în vederea realizării Proiectului de modernizare a administrației fiscale.

Acordul de împrumut, semnat la 28 iunie 2016 la Chișinău, a fost aprobat astăzi de Guvern și va fi remis Parlamentului spre ratificare.

Proiectul de modernizare a administrației fiscale este aliniat la Strategia Grupului Băncii Mondiale de parteneriat cu țara pentru anii 2014-2017. Modernizarea urmărește reducerea costurilor de administrare fiscală, precum și îmbunătățirea serviciilor prestate contribuabililor, contracarare corupției, prevenirea fraudelor și altor probleme de administrare fiscală.

Sistemul de instituții de administrare fiscală din Republica Moldova nu a beneficiat de îmbunătățiri prin reorganizare și modernizare, practic de la proclamarea independenței statale, FMI și alte structuri internaționale au recomandat Chișinăului să reorganizeze Serviciul Fiscal de Stat (SFS) per general și a sistemului informațional din cadrul SFS, în particular.

Costul total al proiectului este de 20 milioane de dolari SUA și va fi realizat pînă în anul 2021. Acordul de finanțare cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare, parte a Grupului Băncii Mondiale, prevede contractarea a 5,3 milioane de drepturi speciale de tragere echivalente cu 7,5 milioane de dolari SUA, iar potrivit Acordului de împrumut Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare va oferi 12,58 milioane de dolari SUA. Consiliul de directori al Băncii Mondiale a aprobat, pe 6 iunie 2016, finanțarea în sumă de 20 milioane de dolari, în baza acestor două acorduri.