28 11/2017

BERD este dispusă să acorde cea de-a doua tranșă de împrumut destinată reabilitării Căilor Ferate din Moldova

Prim-ministrul Pavel Filip și vicepreşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Alain Pilloux, au avut luni, în Georgia, o întrevedere pe platforma „Tbilisi Belt and Road Forum 2017”. Părțile au discutat despre parteneriatul Republica Moldova – BERD și posibilitățile de consolidare a acestuia.

Premierul Pavel Filip a exprimat recunoștință pentru sprijinul continuu oferit de BERD în implementarea unor programe ample de modernizare a Republicii Moldova. În context, Prim-ministrul a menționat că, în prezent, Guvernul este antrenat într-un amplu program de reformare, inclusiv în vederea fortificării capacităţilor autorităţilor publice de gestionare a asistenţei externe. La realizarea acestui obiectiv va contribui și noua Strategie BERD pentru țara noastră pentru anii 2017-2022, care urmează a fi aprobată până la sfârșitul lunii noiembrie.

De asemenea, a fost relevată importanţa resetării sistemului bancar pentru a asigura o bună implementare a noului program. În context, Pavel Filip a salutat implicarea BERD în asanarea sectorului, astfel încât mai multe bănci din Republica Moldova să fie implicate în conlucrarea cu instituţiile financiare internaţionale.

În cadrul dialogului, Prim-ministrul a exprimat aprecierea pentru asistența oferită de BERD în vederea asigurării securității energetice a țării, dar și pentru suportul acordat în reabilitarea și extinderea infrastructurii de transport. Pe acest segment este urmărită conectarea rețelelor de transport ale Republicii Moldova la rețeaua transeuropeană de transport.

La rândul său, vicepreşedintele BERD a reiterat susținerea instituției pe care o reprezintă în realizarea proiectelor investiționale în țara noastră. Totodată, Alain Pilloux a confirmat disponibilitatea pentru acordarea, până la finele anului curent, a celei de-a doua tranșe de împrumut destinată reabilitării Căilor Ferate din Moldova. Suma împrumutului acordat de BERD și BEI în acest scop se cifrează la 55 milioane de euro. Vicepreședintele BERD a evidențiat, de asemenea, importanța asigurării interconectării electrice dintre Republica Moldova și România.

De la începutul activității în Republica Moldova, BERD a finanțat 117 proiecte în valoare de peste 1,1 miliarde de euro. Portofoliul actual al BERD în țara noastră este de 485 milioane de euro. 70% din această sumă este alocată pentru realizarea proiectelor de infrastructură.