28 02/2018

BNM a pus în circulație noi monede metalice

Banca Națională a Moldovei a pus în circulaţie de astăzi o serie nouă de monede metalice cu nominalul de 1, 2, 5 și 10 lei. Acestea vor circula în paralel cu bancnotele existente.

Monedele au fost prezentate publicului în cadrul unui eveniment festiv consacrat celebrării a 25 de ani de la lansarea monedei naționale - leul.

Prezent la eveniment, speakerul Andrian Candu a salutat implementarea monedelor metalice. „După 25 de ani de la introducerea monedei naționale, BNM emite moneda națională metalică. La început, când guvernatorul Sergiu Cioclea mi-a comunicat despre intenția de a lansa un astfel de proiect, eram sceptic, însă după discuţiile cu mediul de afaceri şi cu cetăţenii, am constatat că este un pas necesar. Moneda națională este o expresie a suveranității, independenței, dar și a nivelului de dezvoltare a unui stat”, a opinat președintele Parlamentului Andrian Candu.

Potrivit guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, punerea în circulaţie a unor semne băneşti metalice era o necesitate, deoarece bancnotele cu nominal mic se uzează foarte repede. “Astăzi este momentul oportun pentru a face acest pas, leul şi-a revenit, iar unii spun ca este chiar prea puternic. Este cert însă faptul că am restabilit încrederea cetăţenilor în moneda naţională”, a specificat Cioclea.

Conform datelor BNM, noile monede sunt introduse urmare unui amplu studiu economic privitor la utilizarea banilor în numerar în Republica Moldova și pe plan internațional. Potrivit acestuia, punerea în circulație a noilor monede va optimiza utilizarea banilor în numerar din Republica Moldova. Adițional, înlocuirea treptată a bancnotelor de valoare mică cu monede de metal va permite economii substanțiale ale costurilor de producție suportate de BNM. La cost similar per unitate, monedele au o durată de viață de cel puțin zece ori mai mare decât bancnotele cu valoare nominală mică. Introducerea monedei de 2 lei va simplifica suplimentar achitările zilnice. 

Noile monede de 1 și de 2 lei sunt confecționate din oțel placat cu nichel și au o nuanță argintie. Cele de 5 și 10 lei sunt confecționate din oțel, acoperit cu nichel și alamă, ceea ce le conferă un aspect bimetalic: centru argintiu înconjurat de un inel auriu pentru moneda de 5 lei și, respectiv, centru auriu înconjurat de un inel argintiu pentru moneda de 10 lei.

Fiecare monedă are greutate, diametru și grosime diferite şi o muchie cu zimți diferiți, pentru a stabili mai ușor valoarea nominală a monedelor, în particular de către persoanele cu deficiențe de vedere. Muchia monedei de 10 lei poartă suplimentar inscripția repetată a cuvântului MOLDOVA, precedat și urmat de o stea. Pe revers, în partea de sus, monedele poartă o monogramă din literele majuscule „R” și „M” - acronim al denumirii statului - „Republica Moldova”. Monograma este gravată folosind un procedeu holografic. Literele „R” și „M” devin vizibile, prin alternanță, când se rotește moneda spre stânga-dreapta. Pe suprafața cifrelor a fost aplicată microgravura cu legenda „BNM”. 

Alăturarea celor patru monede reconstituie, pe avers, imaginea stilizată a stemei Principatului Moldovei, inclusă într-un cvadrilob, cu elemente heraldice de epocă: capul de bour, privit frontal, cu luna în fază de crai-nou pe moneda de 1 leu, soarele - pe moneda de 2 lei, steaua sub forma unui luceafăr - pe moneda de 5 lei, scutul dinastic domnesc din epoca lui Ștefan cel Mare - pe moneda de 10 lei. Pe revers, alăturarea monedelor reconstituie imaginea stemei de stat a Republicii Moldova.