17 02/2017

Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare a fost dotat cu echipament performant oferit de UE

Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare din cadrul Inspectoratului General al Poliției a prezentat astăzi utilajul special de lucru donat de Uniunea Europeană, informează MOLDPRES.

Este vorba de dotarea cu echipament performant, de ultimă generație, a laboratorului dactiloscopic - pentru expertizarea documentelor și înscrisurilor, laboratorului fizico-chimic – pentru analiza drogurilor și substanțelor narcotice, precum și a laboratorului grafoscopic – pentru examinarea obiectelor probate.

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a afirmat în cadrul evenimentului că astfel de dotări au fost efectuate și în Centrele tehnico-criminalistice și expertize judiciare teritoriale din Nordul (Bălți) și Sudul (Cahul) țării. „Datorită acestui aparataj performant criminaliștii vor putea mult mai rapid să stabilească culpabilitatea unor infractori sau invers, însă cel mai important lucru este faptul că aceste testări vor avea un grad de exactitate maxim, ceea ce este prioritar într-un dosar. Un lucru important mai rămîne de făcut pentru criminaliști și anume echiparea cu un laborator ADN, inițiativă, care deja se află în lucru la minister”, a spus Jizdan.

La rîndul sau, șeful Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat că acest laborator va aduce investigațiile criminalistice la un nivel totalmente nou. „Un sistem judiciar funcțional nu se bazează doar pe judecători și procurori onești și profesioniști, ci și pe prezumția nevinovăției a unui figurant într-un anumit dosar penal. O persoană este vinovată de ceea ce i se încriminează, doar dacă acest lucru a fost probat. Am mari speranțe că acest centru va face lumină și va găsi răspuns la toate întrebările ascunse”, a opinat Tapiola.

În context, Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a menționat că acest eveniment dă răspuns la întrebarea „care este valoarea colaborării țării noastre cu UE și cît de benefic este Acordul de Asociere și Liber Schimb pentru R. Moldova? Răspunsul este unul foarte vizibil – proiectele de acest fel și nu doar. Dotarea Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare cu suportul UE reprezintă un mare succes pentru poliția națională, precum și întreaga populație. Trebuie să fim conștienți că reformele costă și necesită instruiri de cadre, echipamente moderne și instrumente. Acest lucru nu este posibil fără suportul partenerilor externi de dezvoltare”, a punctat Filip.

Costul echipamentului se ridică la 4,5 milioane dolari SUA, bani oferiți de Uniunea Europeană în cadrul programului de reformare și modernizare a poliției naționale.

Pe parcursul anului 2016, Centrul tehnico-criminalistic și expertize judiciare a expertizat 5897 de probe, a examinat 31674 documente, manuscrise și a identificat 295 de persoane în urma examinării dovezilor.