03 04/2020

Cetățenii care se întorc în țară pot achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay

Conform deciziei adoptate de către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova prin Dispoziția nr. 10 din 31 martie 2020, cetățeni și non-cetățeni care sunt obligați să se asigure medical la CNAM pentru a intra sau a se afla pe teritoriul țării noastre în perioada stării de urgență, pot achita online prima de asigurare în sumă fixă prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay.

Procedura de achitare prin MPay este simplă, rapidă, accesibilă de oriunde 24/24, sigură și verificabilă, iar etapele necesare de parcurs, prezentate de Agenția de Guvernare Electronică, sunt:

1. Accesați  https://mpay.gov.md/Order/Search/CNAM2

2. Inserați IDNP-ul Dvs. în caseta dedicată și apăsați ”Caută IDNP”

3. Apăsați ”Achită” și alegeți metoda preferată, din cele 4 propuse

4. Efectuați achitarea (la dorință sau necesitate, descărcați confirmarea)

Portalul MPay Vă oferă și posibilitatea de a verifica statutul oricărei note de plată  https://mpay.gov.md/Invoice/SearchInvoice

Potrivit comunicatului publicat de CNAM, începând cu 1 aprilie 2020, în perioada stării de urgență, cetățenii R. Moldova și străinii cu permis de ședere pe teritoriul RM care intenționează să traverseze frontiera de stat pe sensul de intrare în țară și nu dețin statut de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală vor achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă.

Astfel, cei care vor traversa frontiera pe cale aeriană vor achita prima de asigurare prin intermediul serviciului guvernamental MPay. Operatorii de curse aeriene vor asigura verificarea statutului de persoană asigurată/neasigurată înainte de confirmarea călătoriei pentru fiecare pasager.

Totodată, persoanele care vor traversa frontiera de stat pe cale terestră, cu excepția copiilor cu vârsta de până la 18 ani, vor completa și semna o declarație pe proprie răspundere prin care se obligă să achite în termen de 72 de ore prima de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul 2020, în cazul în care au statut de persoană neasigurată. De menționat că și persoanele care vor traversa frontiera de stat pe cale terestră au opțiunea de a achita prima de asigurare prin intermediul sistemului guvernamental de plăți electronice MPay.