08 07/2020

Chicu cere o modificare a bugetului de stat suplimentară, pentru agricultură: Unele culturi au fost afectate în proporție de 90%, după grindina de ieri

Ploile și grindina au făcut ravagii în sudul țării, astfel, unele culturi au fost distruse în proporție de până la 90%. Despre aceasta a declarat Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Potrivit acestuia, peste 2500 de hectare de livezi, vie și porumb au fost afectate, iar marja de distrugere este de la 10 până la 90 la sută.

Perju a argumentat că zona nu este acoperită de sistemele antigrindină, însă, chiar dacă era, norii s-au format în Ucraina, iar autoritățile nu ar fi putut să intervină. Ion Chicu afirmă că aceste suprafețe trebuie să fie protejate. „Noi nu ne-am prea mișcat cu asigurări în agricultură. Am tot discutat, ne-am tot întrunit, ne-am dat cu opinia. La momentul de față, zero asigurări avem în agricultură. Nu există o altă cale civilizată de a acorda un suport în caz de calamități, decât asigurările”, a declarat Chicu.

Prim-ministrul a solicitat Ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, să creeze un grup de lucru cu Ministerul Agriculturii și MAI, ca timp de o săptămână să vină cu o viziune clară cu privire la protejarea agriculturii, sub aspect de asigurări, sub aspect de antigrindină și cu ce suport financiar putem veni. „Acum, în afară de unele intervenții de acestea foarte limitate nu avem posibilitatea. Nici din fondul de rezervă, nici în fondul de intervenții. În caz de necesitate, veniți cu un proiect nou de rectificare a bugetului de stat pentru suplimentarea fondului de intervenție, pentru a aloca acest suport, pentru că la momentul actual nu putem să intervenim. Într-o săptămână putem veni cu o rectificare a bugetului de stat, suplimentar la acea adoptată”, a precizat Chicu.

Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a declarat că ploile au inundat mai multe localități. Astfel, au avut de suferit gospodării din 21 de sate și orașe din sudul țării.