05 03/2019

În Chișinău a fost deschisă o stație de încărcare a automobilelor electrice

În Chișinău a fost deschisă astăzi o stație de încărcare a automobilelor electrice. Aceasta este amplasată în parcarea unui centru comercial și va permite clienților și angajaților acestuia, care au automobile electrice, să le încarce în timp ce își fac cumpărăturile sau se află la serviciu, transmite MOLDOPRES.

Stația va putea fi utilizată de la ora 6.00 până la ora 21.00. Proprietarii mașinilor electrice vor avea la dispoziție o oră pentru a-și încărca gratuit automobilul, timp în care bateria poate fi alimentată în proporție de până la 80 la sută. Echipamentul este compatibil cu toate tipurile de vehicule electrice și permite alimentarea simultană a două automobile. Stația a fost instalată datorită unui parteneriat strategic inițiat de PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Orașe verzi durabile”.

Reprezentantul PNUD Moldova, Dafina Gercheva, a declarat la evenimentul de lansare a stației că acesta reprezintă „o piatră de hotar importantă în călătoria spre dezvoltare sustenabilă”. Potrivit oficialului, în Republica Moldova 14% din cantitatea de CO2 este emisă de sectorul transporturilor, acesta fiind principalul contribuitor la poluarea aerului, depășind chiar și sectorul industrial.

Ruslan Codreanu, primar general interimar al municipiului Chișinău, a comunicat că în capitală există circa 100 de automobile electrice, iar numărul lor a crescut de două ori în ultimii doi ani. Edilul a adăugat că este necesară aplicarea mai multor acțiuni pentru a facilita dezvoltarea transportului electric în capitală. În acest sens, Codreanu a oferit drept exemplu orașul Cluj din România, unde benzile dedicate transportului public sunt și pentru cel electric.

În prezent, în Moldova funcționează 11 stații de încărcare a automobilelor electrice. Până la sfârșitul acestui an, în capitală vor mai fi inaugurate alte două stații de acest tip, la fel în parcarea unor centre comerciale. Totodată, autoritățile își propun să instaleze în anul curent 14 stații similare pe principalele trasee din Republica Moldova.