07 06/2017

Circa 300 de agenţi economici au participat la Forumul Internațional de Afaceri de la Bălţi

Forumul Internațional de Afaceri „Investiții și oportunități de colaborare” s-a desfășurat astăzi, în premieră, la Bălți. La eveniment, care a fost unul de anvergură, au participat aproximativ 220 de agenţi economici autohtoni și reprezentanţi a 75 de companii din: România, Ucraina, Federaţia Rusă, Letonia, Italia, Bosnia şi Herţegovina, Turcia ș.a.

Forumul a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova cu suportul Rețelei Europene a Întreprinderilor (Enterprise Europe Network), autorităților publice centrale și locale și a actorilor internaționali, inclusiv cu suportul instituțiilor publice și organizațiilor de susținere a business-ului.

Serviciul de presă al CCI a precizat că evenimentul a avut drept obiectiv promovarea imaginii ţării pe arena internaţională, precum şi a economiei autohtone drept un spațiu atractiv pentru dezvoltarea afacerilor şi investiţiilor.

Președintele CCI, Sergiu Harea, a subliniat că evoluţia economică a oricărui stat depinde în mare măsură de dezvoltarea regională, care urmăreşte intensificarea şi diversificarea activităţilor economice, stimularea investiţiilor în sectorul privat şi contribuie la reducerea şomajului şi creşterea nivelului de trai. 

“Evenimentul de astăzi îşi propune să susţină consolidarea şi îmbunătăţirea relaţiilor economice între companiile din Republica Moldova şi potenţiali parteneri străini, ca rezultat al creşterii competitivităţii acestora, prin crearea unei platforme de discuţii şi prezentarea oportunităţilor investiţionale din regiunea de nord a Republicii Moldova, a accentuat președintele CCI a RM. 

La rîndul său, Vasile Plămădeală, consilierul pentru comerț din cadrul Delegației UE în R. Moldova, a declarat că în contextul relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și, în special, a celor comerciale, a existat și există o evoluție pozitivă. Unul dintre factorii care contribuie la creșterea bilanțului comercial este Acordul de Liber Schimb semnat între RM și UE. Astfel, 65% din totalul exporturile moldovenești merg spre statele din Uniunea Europeană.

Forumul se va încheia cu întrevederi B2B dintre reprezentanţii mediului de afaceri autohton şi străin. De asemenea, în cadrul evenimentului va fi organizată masa rotundă „Sistemul dual: experienţe, oportunităţi, beneficii”.