17 10/2018

Clădirea Președinției a fost inaugurată după renovare

Clădirea Președinției Republicii Moldova a fost inaugurată astăzi de către șeful statului Igor Dodon și Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, care se află într-o vizită oficială la Chișinău. Edificiul a fost renovat cu suportul financiar al Turciei, după ce a fost devastat în timpul protestelor din 7 aprilie 2009.

În cadrul unei conferințe de presă, șeful statului Igor Dodon a mulțumit omologului său turc pentru suportul financiar acordat în renovarea clădării. „Vă suntem foarte recunoscători că ați dat curs inițiativei de a ne ajuta să reparăm acest simbol de stat. Relațiile diplomatice de prietenie dintre cele două țări există deja de 26 de ani. Au fost semnate peste 60 de acte bilaterale, iar astăzi este o zi istorică în consolidarea strategică între statele noastre. Turcia este un partener extrem de important pentru noi, iar UTA Găgăuzia este o punte de prietenie între țările noastre. Republica Turcia este un exemplu în apărarea interesului național și dezvoltarea relațiilor externe reieșind din acesta. Nu este simplu, dar sper că vom reuși, mai ales că ne dorim dezvoltarea relațiilor bune cu toți partenerii externi”, a spus Dodon.

Oficialul a apreciat relațiile bilaterale din domeniul economic. „Anul trecut, comerțul bilateral a constituit peste 400 mln de dolari. Salut activitatea investitorilor turci. În prezent, în țara noastră există peste 1300 de întreprinderi cu capital turcesc. Republica Moldova a beneficiat din partea Turciei de un suport financiar de peste 80 mln de dolari, dintre care 20 de mln au fost oferiți în anul 2018 pentru implementarea proiectelor în UTA Găgăuzia, Chișinău și alte localități ale țării. Totodată, în viitor Turcia ar putea efectua o investiție în sectorul bancar”, a afirmat Igor Dodon.

La rândul său, Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, a mulțumit pentru ospitalitate. „Sunt foarte fericit că astăzi sunt aici. În cadrul întrevederilor am discutat despre relațiile bilaterale. Am reiterat că susținem soluționarea situației din regiunea transnistreană pe cale pașnică. UTA Găgăuzia are un rol special în relațiile noastre și reprezintă o punte de prietenie între țările noastre. Apreciem schimbul comercial înalt, totuși tindem la reușite și mai mari. Ne bucurăm că astăzi inaugurăm clădirea prezidențială, care a fost reparată cu suportul poporului nostru. Acest proiect reprezintă un simbol al prieteniei. Turcia va continua să fie alături de Republica Moldova și va acorda tot suportul necesar”, a menționat Recep Tayyip Erdoğan.

Tot astăzi, cei doi oficiali au semnat o Declarație comună de cooperare strategică între Republica Turcia și Republica Moldova. Totodată, președintele turc a fost decorat cu Ordinul Republicii.

Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, efectuează astăzi și mâine o vizită în Republica Moldova. La Chișinău, oficialul va avea și o întrevedere cu premierul Pavel Filip. Președintele Turciei va merge și în UTA Găgăuzia, unde va inaugura mai multe obiective sociale.