26 08/2016

CNA va semna un acord cu MAI din România în domeniul prevenirii și combaterii corupției

Guvernul a aprobat astăzi hotărîrea cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de cooperare dintre Centrul Național Anticorupție al Republicii Moldova /CNA/ și Ministerul Afacerilor Interne din România în domeniul prevenirii și combaterii corupției.

Elaborarea proiectului Acordului este determinată de necesitatea dezvoltării continue a dialogului de cooperare cu MAI din România în vederea prevenirii și combaterii corupției, menționează CNA. Pînă în prezent, cooperarea cu partenerii români în acest domeniu s-a realizat în baza acordului între guvernele Republicii Moldova, României și Ucrainei privind colaborarea în lupta împotriva criminalității, semnat în 1999.

Negocierile vor fi realizate prin corespondență, dat fiind faptul că documentul a trecut etapa de avizare la nivel ministerial și departamental, iar Guvernul României a aprobat proiectul și a dat mandat MAI pentru negocierea și semnarea acestuia.

Acordul stabilește limitele și modalitățile de cooperare a părților în domeniul schimbului operativ de informații pentru investigarea eficientă a infracțiunilor de corupție, precum și a celor care au o legătură directă cu infracțiunile de corupție, în conformitate cu prevederile legislației naționale a părților.

„Expertiza României în domeniul prevenirii și combaterii corupției este una solidă, recunoscută în plan regional, și cu siguranță vom avea numai de cîștigat dintr-o astfel de cooperare”, a declarat premierul Pavel Filip.