16 09/2016

Companii germane s-au arătat interesate de inițierea unor proiecte investiționale în R. Moldova

Viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, a prezentat astăzi oportunitățile investiționale și de afaceri din Republica Moldova unui grup de companii germane, care activează în România.

Serviciul de presă al ME a precizat că vizita reprezentanților companiilor germane în ţara noastră este o continuitate a forumului ”Oportunitățile Investiționale şi de Afaceri ale Republicii Moldova”, organizat de Ministerul Economiei și Ambasada R. Moldova la București, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană în luna martie curent. 

Vitalie Iurcu a subliniat că crearea unui mediu avantajos pentru atragerea investițiilor străine directe în economia națională, realizarea proiectelor investiționale și promovarea exporturilor sînt unele din prioritățile Guvernului Republicii Moldova în implementarea programelor şi strategiilor de dezvoltare a țării. ”Existența unui climat fiscal favorabil pentru investitori, amplasarea geografică avantajoasă, accesul liber pe piața externă, precum şi alte facilități oferite de autoritățile naționale constituie unele din principalele avantaje investiționale oferite de R. Moldova companiilor, care vin cu proiecte investiționale”, a precizat viceministrul. 

În context, sursa citată a specificat că  fluxul net al investițiilor străine directe în economia națională, în trimestrul I al anului curent, a constituit 34,74  milioane dolari SUA, de 1,1 ori mai mult comparativ cu trimestrul IV al anului 2015. Acest lucru se datorează, în mare parte, creșterii venitului reinvestit, fapt ce demonstrează sporirea credibilității investitorilor pentru Republica Moldova. 

În cursul dialogului, viceministrul Economiei a prezentat politicile de dezvoltare social-economică a Republicii Moldova, progresele în procesul de armonizare a cadrului juridic naţional cu aquis-ul comunitar în contextul implementării DCFTA, precum și  oportunitățile investiționale în țara noastră pe platforma Zonelor Economice Libere şi Parcurilor Industriale.

Reprezentanții companiilor germane, care activează în domeniile industriei automotive, energetică, servicii bancare, comerț, tehnologii și alte sectoare au declarat că vor examina posibilitatea extinderii afacerilor și în Republica Moldova, utilizînd atît posibilitățile oferite de zonele economice libere și parcurile industriale, cît şi alte platforme existente în țara noastră. 

Actualmente în Republica Moldova funcționează 404 întreprinderi cu capital german. Investițiile în capitalul social au însumat 683 milioane de lei sau 6% din capitalul social total investit din străinătate. Germania se clasează pe locul 5 în topul țărilor care au investit în capitalul social al R. Moldova şi pe locul 6, după numărul de întreprinderi în care aceasta a efectuat investiții.