05 10/2017

Conducerea MAI a avut o întrevedere cu Ambasadorul UE la Chișinău

Astăzi, 5 octombrie 2017, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan împreună cu viceminiștrii MAI, a avut o întrevedere cu noul Ambasador al Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte ce țin de activitatea și reformele din cadrul Ministerului de Interne și ale subdiviziunilor, despre proiectele susținute de UE și schimbările care au loc în parcursul european al țării.

Astfel, ministrul Alexandru Jizdan a făcut o prezentare a situației actuale din cadrul sistemului Afacerilor Interne, menționând despre necesitatea continuării reformelor inițiate, atât în Poliție cât și în alte domenii, dar și despre rolul Uniunii Europene în aceste schimbările care au loc, și despre implicarea partenerilor străini în procesele de îmbunătățire a serviciilor pe care statul le oferă cetățenilor.

“Reformele care se produc în Republica Moldova, sunt necesare nu doar din motivul că acestea sunt parte a Acordului de Asociere cu UE, dar pentru că de ele au nevoie oamenii din Republica Moldova și asta ne dorim fiecare, să ajungem la standarde europene, să oferim oamenilor ceea de ce au nevoie. Ministerul de Interne a beneficiat de suportul UE pe parcursul acestor ani, iar datorită acestui fapt, am reușit să obținem și o încredere mai mare din partea cetățenilor. Ne dorim să continuăm în același ritm”, a spus ministrul de Interne.

La rândul său, șeful Delegației UE, Peter Michalko a vorbit despre dorința Delegației Uniunii Europene de a continua relațiile frumoase construite de predecesorii săi, cu RM dar și cu Ministerul de Interne.

“Uniunea Europeană a avut o relație de lucru pozitivă cu MAI și entitățile  subordonate, timp de aproape cinci ani. În prezent și până în 2020, de exemplu, implementăm un proiect cu IGP, care va îmbunătăți nu numai condițiile de muncă ale polițiștilor, dar și serviciile pe care le oferă poliția cetățenilor. Împreună cu Ministerul și cu alți parteneri, cum ar fi organizațiile societății civile, UE intenționează să facă acest proiect un succes de durată. Ne dorim să edificăm o structură de aplicare a legii modernă, corectă față de toți și asupra căreia nu planează nici o suspiciune sau părtinire. Avem încredere că datorită acesteia, cetățenii vor simți cu adevărat că trăiesc într-o societate justă, în care drepturile lor sunt respectate”, a menționat Ambasadorul UE.

Totodată, părțile au abordat în dialogul purtat, subiecte ce țin de problemele existente în societate, care necesită implicarea și consolidarea eforturilor comune, în vederea soluționării lor, concluzionând despre importanța deschiderii și comunicării transparente a autorităților cu Uniunea Europeană.