26 12/2019

Datorită eforturilor Președintelui țării, din Siria în Moldova a fost repatriată familia Zabun

 

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a întîmpinat-o la Aeroportul Internațional Chișinău pe Natalia Zabun și cei doi copii ai săi care timp de un an s-au aflat în tabăra pentru refugiați „Al-Hawl” din Siria, fără dreptul de a părăsi acest loc.

 

Repatrierea familiei Zabun a fost posibilă grație acțiunilor coordonate ale Serviciului de Informații și Securitate din Moldova în colaborare cu colegii din Turcia, la indicația Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și al Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan. Operațiunea a fost efectuată după ce, la începutul acestui an, mama Nataliei, Ana Zabun, s-a adresat după ajutor către instituția prezidențială.

 

Natalia Zabun este originară din Republica Moldova, Găgăuzia, iar din anul 2015 a fost stabilită cu traiul permanent în Siria. Din cauza acțiunilor militare din această țară, la începutul anului curent, soțul Nataliei a decedat, iar ea, împreună cu cei doi copii minori ai săi, de doi și patru ani, au ajuns în tabăra pentru refugiați în care condițiile de trai erau extrem de dificile.

 

În acest context, Igor Dodon a adus sincere mulțumiri domnului Erdogan pentru sprijinul acordat în aducerea cetățenilor Republicii Moldova acasă. Șeful statului a subliniat faptul că este de datoria Președintelui țării să aibă grijă de toți cetățenii țării, indiferent unde se află ei.

 

„Să ne bucurăm pentru această familie, care a trecut prin atîtea suferințe, iar de astăzi este acasă, în siguranță și alături de cei dragi”, a concluzionat Igor Dodon.