12 12/2017

Departamentul Trupelor de Carabinieri – 26 de ani de la fondare

Departamentul Trupelor de Carabinieri al MAI a marcat astăzi, 12 decembrie 2017, printr-un eveniment solemn ce-a de-a XXVI-a aniversare de la formare.

La eveniment a participat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, conducerea Departamentului Trupelor de Carabinieri, conducătorii subdiviziunilor MAI, reprezentanţii misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, foştii comandanţi ai DTC, veterani, părinți ai militarilor și alți invitaţi.

Ceremonia a început cu depuneri de flori la monumentul carabinierilor căzuți la datorie și a continuat cu discursurile conducerii MAI și DTC, înmânarea distincțiilor pentru angajați, demonstrarea unor exerciții și procedee tactice şi un program al plutonului gărzii de onoare în comun cu Orchestra-Model a DTC al MAI și Corul “Credo”.

Ministrul Alexandru Jizdan a felicitat efectivul DTC cu aniversarea, menționând despre realizările obținute în acest an de către această subdiviziune, dar și despre rolul ei în activitatea Ministerului de Interne. Totodată, ministrul a menționat că, decizia de a păstra această entitate, care a fost luată în 2016, a fost una reușită și corectă, deoarece Trupele de Carabinieri sunt necesare pentru MAI dar și pentru Republica Moldova.

“Păstrarea și reformarea Trupelor de Carabinieri, ajustarea cadrului legal în conformitate cu cele mai bune practici europene şi internaţionale, au creat noi oportunități de dezvoltare și au făcut Departamentul Trupelor de Carabinieri o structură atractivă pentru generațiile ce urmează, fiind totodată, expresia devotamentului, profesionalismului și eficacității de-a lungul celor 26 de ani de activitate. Prin misiunile zilnice îndeplinite, carabinierii dovedesc că sunt apărătorii valorilor  statului, ai respectului faţă de lege,  contribuind la apărarea și păstrarea securității naționale”, a spus ministrul în discursul său.

Totodată, în cadrul evenimentului un tânăr carabinier din cadrul Batalionului independent cu destinație specială „Scorpion” a făcut cea mai importantă propunere în fața colegilor și a invitaților, și-a cerut prietena în căsătorie. 

Departamentul Trupelor de Carabinieri are 5 Unități militare și circa 2000 de militari care activează în bază de contract sau în termen. Menționăm că, la 12 decembrie 1991 a fost aprobată Legea nr.806-XII cu privire la Trupele de Carabinieri (trupele de interne) ale MAI de către Parlament și semnată ulterior de Președintele Republicii Moldova.