21 03/2019

Deputaţii s-au reunit în şedinţa de constituire a noului parlament

Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a s-a convocat astăzi în ședința de constituire.

La intrarea în legislativ, noii deputaţii au primit câte două însemne de stat, dar şi Constituţia Republicii Moldova. Şedinţa a demarat tradiţional cu intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova şi este prezidată de cel mai în vârstă deputat, socialistul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.

La prima ședință, preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, a prezentat raportul privind rezultatele alegerilor parlamentare şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Cu discursuri în faţa deputaţilor vor veni conducerea Comisiei Electorale Centrale şi şeful statului, Igor Dodon.

Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire. 

După constituirea legală a parlamentului, se alege preşedintele legislativului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.

Prima şedinţă a parlamentului de legislatura a X-a a fost marcată de proteste organizate de simpatizanţii blocului „ACUM”.