28 04/2017

E-ambasadorii – promotorii dezvoltării Guvernarii Electronice în Republica Moldova

Astăzi, 28 aprilie 2017, Centrul de Guvernare Electronică (CGE), în comun cu Programul IREX Moldova și suportul Centrului de Telecomunicații Speciale (CTS), a desfășurat atelierul de Instruire a e-ambasadorilor în domeniul serviciilor publice electronice și securității cibernetice. Persoanele care dețin funcția de e-ambasador, sunt bibliotecarii din rețeaua Novateca care participă activ la promovarea serviciilor publice electronice.

În cadrul evenimentului, domnul Eugen Ursu, directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronică, a menționat că astfel de întruniri sunt foarte utile pentru cunoașterea dificultăților în utilizarea serviciilor publice electronice și ajută echipa CGE să găsească soluții în vederea îmbunătățirii modalității de prestare a e-serviciilor, precum și sporirea accesibilității acestora,  economisind, astfel, timpul și resursele materiale. Dumnealui a salutat participarea și implicarea e-ambasadorilor la promovarea serviciilor publice electronice și a menționat că vor urma o serie de evenimente, pentru a informa despre securitatea informațională, utilitatea serviciilor electronice, precum și despre proiectele care urmează să fie implementate.

Sergiu Budeci, reprezentant al Centrului de Telecomunicații Speciale, a înmânat e-ambasadorilor semnăturile electronice CTS și a vorbit despre avantajele utilizării acestora în accesarea serviciilor electronice disponibile online, asigurând că semnarea electronică este simplă și are un nivel de securitate ridicat.

Participanții la eveniment s-au arătat deschiși în comunicarea cu reprezentanții CGE și CTS. Aceștia au adresat un șir de întrebări domnului Dumitru Postu, manager al Serviciilor Sectoriale de e-Transformare, care a participat cu o prezentare despre Serviciul Guvernamental de plăți Electronice MPay și a oferit e-ambasadorilor instrucțiuni pas cu pas, utile în utilizarea portalului MPay.

Ținând cont de importanța securității cibernetice în mediul virtual, în cadrul evenimentului, e-ambasadorii au fost instruiți și informați despre normele și regulile de comportament în spațiul cibernetic în vederea asigurării unui proces protejat de utilizare a serviciilor electronice.

Organizatorii au exprimat mulțumiri e-ambasadorilor pentru susținere în promovarea e-serviciilor publice, asigurând că sunt gata să răspundă la toate solicitările cetățenilor pentru a găsi soluții avansate, bazate pe cadrul legal existent, în vederea dezvoltarii Guvernării electronice care servește cetățenilor și creează soluții avansate pentru ușurarea interacționării acestora cu guvernarea.