20 10/2020

Echipamente destinate prestării serviciilor de navigație aeriană pentru parcul UTM

 Astăzi, 20 octombrie, de Ziua Internațională a Controlorilor de Trafic Aerian, conducerea ÎS „MOLDATSA”, a Universității Tehnice a Moldovei (UTM) și a Agenției Proprietății Publice (APP) au participat la ceremonia de prezentare a mai multor echipamente destinate prestării serviciilor de navigație aeriană. Utilajul a fost donat de „MOLDATSA” și instalat în Parcul Dendrologic – Muzeu al tehnicii în aer liber de pe teritoriul Universității, completând impresionanta galerie de exponate, prin care UTM tinde să readucă în atenția vizitatorilor istoria creației inginerești.

Printre echipamentele transmise de ÎS „MOLDATSA” se numără un detector de direcție radio „АРП-80”, un radar de supraveghere „ДРЛ-7СМ”, un radar secundar de supraveghere monopuls SIR M „ALENIA” și stația terestră prin satelit VSAT Astrium. Întrebuințarea lor este vitală serviciilor de navigație aeriană, acestea fiind utilizate pentru determinarea poziției aeronavelor în distanță și azimut, solicitarea informațiilor de la aeronavă (identitatea, altitudinea etc.), recepționarea și difuzarea informațiilor meteorologice aeronautice etc.

„Mă bucur că acest eveniment are loc anume astăzi când marcăm Ziua Internațională a Controlorilor de Trafic Aerian. Am dorit ca prin această donație să dăm o a doua viață acestor echipamente care au servit la prestarea serviciilor de navigație aeriană timp de 20-30 ani. De azi încolo, ele vor ajuta noile generații să observe evoluția tehnologiilor și – sper eu – vor determina mai mulți studenți să-și îndrepte atenția și viitorul spre domeniul aviației civile, îndeosebi spre electronică și comunicații, a declarat Veaceslav FRUNZE, administrator interimar ÎS „MOLDATSA.

Rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a mulțumit ÎS „MOLDATSA” pentru donația făcută:

„Ne bucurăm mult că vizitatorii Parcului – Muzeu al UTM în aer liber pot lua cunoștință de o mică părticică din istoria tehnicii utilizată în prestarea serviciilor de navigație aeriană. Studenții UTM vor putea vedea evoluția acestor tehnologii care au funcționat mult timp pe teritoriul Aeroportului din Chișinău și cel din Bălți. Sunt niște echipamente complexe, iar odată cu trecerea anilor, valoarea lor patrimonială va crește și mai mult”, a declarat rectorul Viorel BOSTAN.

Prorectorul UTM, Dinu ȚURCANU, și-a exprimat speranța că echipamentul primit îi va impresiona pe vizitatori, iar studenților le va trezi interes și curiozitate:

„Ca să știi viitorul, trebuie să-ți cunoști trecutul. Studenții noștri vor avea posibilitate să facă cunoștință, pe viu, cu echipamentele din domeniul serviciilor de navigație aeriană donate de MOLDATSA, iar cu unele din ele  cu ajutorul specialiștilor tehnici de la MOLDATSA  vor fi efectuate și câteva lucrări practice. Astfel studenții vor înțelege mai bine complexitatea acestor tehnologii și vor căpăta și abilitați practice în acest domeniu”, a declarat Dinu ȚURCANU.

La rândul său, directorul general al Agenției Proprietăți Publice, Ghenadie ȚEPORDEI, a salutat parteneriatul dintre ÎS „MOLDATSA” și UTM, prezentându-l ca pe un bun exemplu de gestionare eficientă și corectă a bunurilor statului – în cazul MOLDATSA, dar și de restaurare și utilizare a acestora pe viitor – în cazul UTM.

Ținem să precizăm că studenți UTM, în special cei de la Facultatea Electronică și Telecomunicații, au posibilitatea să-și urmeze stagiile de practică în cadrul ÎS „MOLDATSA”. Acest lucru a devenit posibil acum un an ca urmare a semnării unui Protocol de colaborare între UTM și ÎS „MOLDATSA”.

Parcul Dendrologic al UTM a fost conceput în anul 2004, la inițiativa acad. Ion BOSTAN, rector al UTM în perioada 1992-2015, ca un muzeu al tehnicii în aer liber. În Parcul Dendrologic mai pot fi admirate și elicoptere, tramvaie din secolul trecut, un observator astronomic, un planetariu, sisteme eoliene şi un parc de paneluri fotovoltaice care asigură cu energie electrică iluminatul nocturn.