24 10/2017

Eugen Sturza a fost învestit în funcția de ministru al Apărării

Eugen Sturza a fost învestit în funcția de ministru al Apărării. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, în calitate de șef interimar al statului, a semnat astăzi decretul privind numirea lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării, iar ulterior acesta a depus jurământul.

Speakerul Andrian Candu l-a felicitat pe Sturza cu ocazia numirii în funcție și i-a dorit un mandat de succes la conducerea Ministerului Apărării. „R. Moldova are nevoie de un Guvern cu ministere funcționale. Numirea de azi s-a realizat print-o procedură unică din cauza refuzului președintelui în exercițiu, Igor Dodon. Sper că prin numirea de astăzi va înceta criza instituțională și constituțională la care am ajuns și că asemenea situații să nu se repete, iar fiecare demnitar de stat să respecte legea și Constituția”, a afirmat Candu.

La rândul său, Prim-ministrul Pavel Filip a specificat că îi va oferi noului ministru toată susținerea în noul său mandat. „Vă felicit cu ocazia numirii în funcție. Bine ați venit în echipa guvernamentală. Mă bucur că astăzi s-a pus punct incertitudinii de până acum. Suntem într-o perioadă de elaborare a strategiilor în cadrul Ministerului Apărării, de aceea sarcinile sunt complexe, mai ales că ne dorim o armată profesionistă și bine organizată”, a spus Filip.

Totodată, noul ministru al Apărării, Eugen Sturza, după depunerea jurământului a mulțumit colegilor din Partidul Popular European din Moldova (PPEM) și coaliției de guvernare pentru că l-a înaintat în această funcție. „Ceea ce s-a întâmplat azi este o situație nouă pentru țara noastră, de aceea sper ca pe viitor Constituția să nu fie încălcată. Îmi doresc ca R. Moldova să se transforme într-un furnizor de securitate. Drept prioritate am cooperarea internațională cu partenerii străini, participarea la exercițiile militare și ca armata să nu fie implicată în jocuri politice. La fel, avem nevoie de dotarea cu tehnică și armament, instruirea militarilor, profesionalizarea armatei printr-o reformă profundă și îmbunătățirea condițiilor sociale pentru militari”, a precizat Sturza.

Eugen Sturza este licențiat în finanțe şi a activat în Guvern în perioada 2009-2013, fiind consilier al Prim-ministrului Republicii Moldova în Guvernul Filat. Ulterior a deţinut funcţia de şef al cabinetului Prim-ministrului R. Moldova în Executivul condus de Iurie Leancă. În prezent este vicepreședintele PPEM.

Candidatura lui Eugen Sturza a fost propusă Preşedintelui ţării pe 12 septembrie, de către Prim-ministru, fiind respinsă de şeful statului. Premierul a înaintat repetat aceeaşi candidatură, care din nou a fost respinsă. Ulterior, Executivul s-a adresat Curţii Constituţionale pentru a clarifica acţiunile ce pot fi întreprinse de către Prim-ministru şi deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care Preşedintele refuză propunerea repetată de numire în funcţie a unui ministru. În urma sesizării, Curtea a emis un aviz prin care a stabilit că speakerul sau Premierul pot emite decretul de numire a ministrului Apărării și pot primi jurământul acestuia.