16 04/2019

Experții propun cinci obiective în vederea dezvoltării sistemului financiar național

Dezvoltarea și modernizarea sistemului financiar trebuie să rămână o prioritate pe agenda următoarei guvernări, susțin economiștii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”. Noua ediție a Centrului „Monitorul Oficial”, lansată astăzi, vine cu cinci obiective a procesului de reformare a sistemului financiar, care, odată implementate, „ar putea transforma mediul financiar într-un catalizator al creșterii economice”.

„Condițiile actuale în care se găsește sistemul financiar oferă momentul oportun pentru continuarea reformelor în direcția dezvoltării și modernizării”, apreciază economistul Dumitru Pîntea, coautor al publicației. El menționează că „spre deosebire de acum 10 ani, cea mai mare parte a sistemului este controlată de bănci sau grupuri financiare străine, cu experiență vastă în ceea ce privește finanțele regionale sau chiar mondiale. Totodată, și poziția financiară a băncilor s-a îmbunătățit, acestea devenind mult mai bine capitalizate, suficient de lichide și în continuare profitabile”.

Totuși, se arată în publicație, pe lângă aceste tendințe pozitive, există și o serie de dificultăți ce își au rădăcinile la fel în perioada crizei bancare. Acordarea garanțiilor de stat pentru creditarea băncilor a dus la apariția unui exces de lichiditate, sterilizarea căruia presupune costuri enorme pentru BNM. Moldova rămâne în urma vecinilor la capitolul incluziune financiară, doar 44 la sută din populație având un cont bancar.

Ediția actuală a Monitorului Financiar vine cu o serie de recomandări de politici privind direcțiile de dezvoltare a sistemului financiar național. În primul rând, acestea țintesc fortificarea capacității instituțiilor financiare de a răspunde cerințelor și așteptărilor mediului de afaceri, guvernului sau gospodăriilor casnice în ceea ce privește mobilizarea capitalului. De asemenea, accentul este pus pe eradicarea economiei informale prin creșterea incluziunii financiare, perfecționarea sistemelor de plăți și sporirea aptitudinilor financiare ale populației. Nu în ultimul rând, „Expert-Grup” consideră că sistemul financiar trebuie să devină o sursă solidă de protecție pentru consumatorii de servicii financiare, un factor de stabilitate pentru finanțele publice și generator de credibilitate pentru mediul internațional.

Economiștii consideră că următoare guvernare trebuie să-și concentreze atenția asupra menținerii stabilității sistemului financiar prin prevenirea supra-îndatorării populației, îmbunătățirea mecanismului de supraveghere a sistemului financiar nebancar, dezvoltarea mecanismului de garantare a depozitelor. Alte obiective sunt asigurarea integrității sistemului financiar, dezvoltarea resurselor cu termen de maturitate îndelungat, implicarea sistemului financiar în eradicarea economiei informale și sporirea nivelului de educație financiară și protecție a consumatorilor de servicii financiare.