05 09/2019

Guvernul a anulat cele patru hotărâri privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, a votat aprobarea Planului de admitere la studiile superioare de doctorat cu finanțare de la bugetul de stat pentru anul academic 2019-2020 și a numit noi sec

 - În debutul ședinței de astăzi au fost numiți în funcție mai mulţi secretari de stat, după cum urmează: Andrei Ciornîi la Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Sergiu Luca şi Dumitru Udrea la Ministerul Finanțelor, Tatiana Molcean și Dinu Toderașcu la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Totodată a fost votată și numirea lui Artiom Jucov în funcția de Director general al Agenţiei Naţionale Antidoping. De asemenea Dorina Boghian a fost numită în funcția de Șefă a Oficiului Teritorial Cahul al Cancelariei de Stat şi Larisa Celac în funcția de Șefă a Oficiului Teritorial Soroca al Cancelariei de Stat. De asemenea, Veronica Mihailov-Moraru, Secretar de Stat al Ministerului Justiției, a fost desemnată în calitate de membru al Colegiului Centrului Național Anticorupție din partea Guvernului.
 
 - În cadrul şedinţei, cabinetul de miniștri a abrogat cele patru hotărâri de guvern privind procesul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Drept motiv pentru abrogarea acestor hotărâri este aducerea în concordanță a actelor normative ale guvernului cu legislația în vigoare. Conform Ministrului Justiției, Olesea Stamate, hotărârile menționate au fost aprobate contrar procedurilor stabilite de lege, de un guvern care se afla în demisie, în pofida deciziilor de suspendare emise de Curtea Constituțională în trecut. 

„Această abrogare vine în contextul acţiunilor pe care le vom lua în continuare, în baza informaţiilor prezentate de instituţiile statului. Ministerul Justiţiei lucrează la un dosar cu care o să meargă în următoarele zile în instanța de judecată pentru a cere anularea contractului de concesionare.”, a declarat Prim-ministrul Maia Sandu. 
 
 - De asemenea, Executivul a decis completarea listei de accesorii necesare polițiștilor, precum și echipamentul suplimentar (costum, tricou și rucsac) necesar pentru personalul care va beneficia de cursurile de pregătire continuă la Centrul integrat de pregătire pentru aplicarea legii al Ministerului Afacerilor Interne.  
 
 - Guvernul a votat aprobarea Planului de admitere la studiile superioare de doctorat, ciclul III, cu finanțare de la bugetul de stat pentru anul academic 2019-2020. Proiectul prevede aprobarea granturilor doctorale în domeniile: Științe ale naturii, Științe inginerești și tehnologii, Științe medicale, Științe agricole, Științe sociale și economice, Științe umanistice. În total 313 de locuri vor avea finanțare de la bugetul de stat. Pentru anul 2020 cheltuielile bugetare pentru granturile doctorale vor constitui aproximativ 1 139 000 lei.