02 07/2019

Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la organizarea concursului pentru selectarea celor 2 judecători la Curtea Constituţională din partea Executivului

Cabinetul de miniștri a aprobat ieri Regulamentul cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale din partea Guvernului, care trebuie să desemneze 2 reprezentanți la Înalta Curte.

 

Proiectul stabilește modul şi principiile de organizare şi desfăşurare a concursului, cerinţele pe care trebuie să le întrunească candidatul la funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Astfel, pe lângă înaltele competențe profesionale, candidatul va trebui să dea dovadă de o reputație ireproșabilă în cariera sa.  „Dosarele fiecărui candidat vor fi analizate din perspectiva integrității. În cazul în care se vor descoperi averi nejustificate, aceste persoane nu vor fi admise în concurs”, a precizat Premierul Maia Sandu.

 

Totodată, membrii Guvernului au avizat pozitiv proiectul de lege pentru modificarea legii cu privire la Procuratură. Cele mai importante modificări ale proiectului legii vizează reglementarea interimatului funcţiei de procuror general în cazul în care funcția devine vacantă, excluderea condiției privind obligația de a deține cetățenia Republicii Moldova de către candidatul la funcția de procuror general și extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor de la 12 la 19 membri.

 

De asemenea, Guvernul a decis actualizarea componenței Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional, în scopul respectării principiului de reprezentativitate a autorităţilor publice centrale, mediului academic şi societăţii civile. Astfel, noua componență va fi formată din 15 membri, spre deosebire de 13 cum era anterior. Actuala componență a comisiei va fi suplinită cu încă 2 specialiști.

 

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv și proiectul legii care vizează transformarea funcției de secretar de stat din funcție publică în funcție de demnitate publică. În avizul Guvernului s-a propus, de asemenea, majorarea salariilor inspectorilor de integritate din cadrul Autorității Naționale de Integritate, astfel încât să se crească șansele ca această instituție, extrem de importantă pentru procesul de prevenire a corupției în rândul funcționarilor publici, să devină funcțională cât mai curând posibil. „Cetățenii noștri au nevoie ca această autoritate să înceapă să funcționeze. Să verifice veniturile, proprietățile tuturor demnitarilor, tuturor funcționarilor publici, judecătorilor, șefilor de întreprinderi. Noi vă creăm condiții bune de muncă, dar așteptăm ca ANI să înceapă să funcționeze, pentru că reprezintă un element-cheie al luptei împotriva corupției și al prevenirii corupției.”, a subliniat Premierul.

 

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat repartizarea a 1 milion 85 mii de lei din fondul bugetului de stat pentru 2019 pentru a acoperi cheltuielile legate de implementarea legii cu privire la sistemul unitar de salarizare. „Această lege a fost aprobată în grabă după elaborarea bugetelor unor instituții. De aceea, câteva autorități s-au trezit în situația că nu pot plăti salarii, pentru că nu au suficiente resurse. Redistribuirea respectivă este o măsură de moment, care le permite plata salariilor până în luna august. Ulterior, vom merge în Parlament cu proiectul de rectificare a bugetului de stat pentru 2019, unde vom rezolva anumite decalaje apărute în legătură cu implementarea acestei legi privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Drept rezultat, va fi deja suplinit bugetul pe întregul an.”, a precizat Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița.


Mijloacele financiare vor fi distribuite către Institutul de Energetică din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Сеrсеtării, Centrul Național de Medicină Sportivă "Atletmed" din subordinea Ministerului Sanatății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională Antidoping și Serviciul de Informații și Securitate.