25 10/2017

Guvernul a numit secretarii generali în ministere

Guvernul a numit astăzi în funcții secretarii generali în ministere.

Potrivit Prim-ministrului, Pavel Filip, concursul pentru ocuparea acestor funcții nu a fost simplu, iar pentru Ministerul Finanțelor și Ministerul Afacerilor Interne funcțiile rămân vacante.

„Numirile de astăzi reprezintă o etapă importantă în implementarea reformei Guvernului. În continuare, secretarii generali vor fi persoanele pe care vom putea conta cel mai mult în ministere. Ulterior, vom petrece etapa de selectare a secretarilor de stat în ministere în dependență de domenii. Acest exercițiu duce și la depolitizarea instituțiilor, întrucât secretarii generali de stat se vor axa doar pe funcționalitatea ministerelor și implementarea reformelor”, a spus Filip.

Conform deciziilor aprobate, secretar general la Ministerul Economiei și Infrastructurii va fi Iulia Costin–Iabanji, directorul general ODIMM; Ministerul Justiției – Anatolie Munteanu, expert în drept; Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene – Mihai Căpățână, diplomat; Ministerul Apărării – Radu Burduja, fost reprezentant militar al R. Moldova la NATO, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării – Igor Șarov, fost viceministru al culturii, profesor universitar; Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale  - Boris Gâlcă, a activat la fondul ONU pentru populație, fost viceministru al ministerului Muncii Protecției Sociale și Familiei; Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului – Iurie Ușurelu, fost viceministru al Agriculturii și Industriei Alimentare.

Potrivit reformei Guvernului, au fost excluse funcțiile de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de secretarii de stat, care la necesitate vor îndeplini și interimatul funcției de ministru.