22 04/2020

Iată ce state și organizații internaționale au oferit asistență Moldovei în lupta cu pandemia de Covid-19

Peste 15 state și organizații internaționale precum UE și ONU au oferit Republicii Moldova asistență în lupta împotriva pandedmiei cu noul coronavirus. Ministrul de Externe, Oleg Țulea, a prezentat lista partenerilor externi care au acceptat solicitările venite din partea țării noastre și le-a mulțumit pe această cale, pentru ajutorul acordat.

„În perioada ascestei crize, suntem martori ai unor manifestări de excepție a solidarității globale, a demonstrației solidității parteneriatelor strategice și a relațiilor profunde de prietenie, pe care le avem cu multe state. De la începutul crizei MAEIE a adoptat un plan de acțiuni care prevede explorarea oportunităților existente, atât pe dimensiunea bilaterală, cât și multilaterală. Misiunile dinpolmatice au lansat apeluri către partenerii externi, în vederea obținerii suportului pentru consolidarea capacităților sistemului medical național în lupta cu pandemia. Am reușit să obținem asistență din partea mai multor state, sunt valorificate și oportunitățile de asistență anunțate pe platformele organizațiilor internaționale”, a menționat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Astfel, până la moment, Republica Moldova a primit asistență din partea următoarelor state și organizații:

Austria

Cehia

China

Coreea

Elveția

Federația Rusă

Franța

Japonia

Letonia

Polonia

România

SUA

Suedia

Slovacia

Turcia

UE

ONU.

„Orice suport care vine din afara țării pentru a ajuta RM să gestioneze eficient pandemia, pentru a ajuta sistemul medical, pentru a ajuta la înlăturarea consecințelor, este extrem de important. Toți cei care susțin RM merită gratitutdinea noastră. Exprim mulțumiri statelor și organizațiilor internaționale care au oferit asistență pentru RM în condițiile pandemiei. Ajutorul partenerilor internaționali este apreciat mult la Chișinău”, a menționat Oleg Țulea.

„Totodată, remarcăm cu deosebită apreciere modul extraordinar în carev s-a mobilizat diaspora moldovenească din străinătate, consulii onorifici, companiile private care s-au alăturat inițiativelor de susținere a sistemului medical, au venit cu donații directe către spitalele din Moldova, donații de măști, echipamente de protecție, aparate specializate, ventilatoare pentru respirațe artificială și transferuri bănești”, a mai adăugat ministrul.

Oficialul a menționat și asistența oferită de Uniunea Europeană: „Aceasta vine să sprijine eforturile țării în contracararea crizei epidemiologice și consecințele acesteia. Asistența acordată este una sistemică și de durată, care prevede atât măsuri imediate, cât și un program amplu pe termen mediu pentru susținerea redresări economiei. Printre acțiunile imediate sunt eforturile pentru realocarea fondurilor din programele curente, implementate de UE în RM, în valoare de 87 de milioane de euro”.

În următoarele zile, potrivit ministrului, la Chișinău vor ajunge și echipamentul și produsele procurate de către OMS, din fonduri alocate la nivel regional, de către UE, țărilor din Parteneriatul Estic.

De asemenea, MAEIE continuă tratativele privind obținerea asistenței financiare din partea UE.