16 12/2019

Igor Dodon îi asigură din nou pe moldoveni că nu vor rămâne fără gaze după Anul Nou

 

Președintele Igor Dodon a dat asigurări că R. Moldova nu va rămâne fără gaze la începutul lunii ianuarie, indiferent dacă Rusia și Ucraina se înțeleg sau nu în privința noului contract de tranzit. „Suntem optimiști că gazul va fi livrat pe conductele de tranzit prin Ucraina, este scenariul de bază, dar (...) avem semnate toate contractele necesare pentru scenariul alternativ”, a declarat Dodon după o ședință azi dimineață cu președinta parlamentului, Zinaida Greceanîi.

 

„Pentru începutul lunii ianuarie, riscuri pentru aprovizionarea cu gaze și energie electrică pentru R. Moldova nu sunt”, a mai spus Dodon.

El a anunțat că va face o nouă vizită la Moscova săptămâna aceasta pentru convorbiri cu liderul rus Vladimir Putin și conducerea concernului Gazprom.

R. Moldova primește gaze exclusiv din Rusia, de la concernul Gazprom, dar liderii blocului ACUM de opoziție au avertizat zilele trecute că ar putea rămâne fără gaze naturale dacă Ucraina și Rusia nu prelungesc contractul de tranzit dintre ele, care expiră la sfârșitul anului.

Experți independenți au cerut autorităților să facă publice soluțiile de alternativă și contractele semnate cu alți furnizori.