06 06/2017

Încă două puncte de trecere a frontierei de stat cu Ucraina vor funcţiona în baza Ghişeului unic

Punctele de trecere cu statut internațional „Giurgiulești – Reni” și „Palanca – Maiaki – Udobnoe” vor funcţiona în baza principiilor ”Ghișeului unic” și ”Opririi unice”. Un document în acest sens a fot semnat ieri la Soroca.

Potrivit datelor Serviciului Vamal, prevederile privind organizarea și efectuarea controlului comun în aceste două puncte de trecere sînt conținute de Protocoalele semnate ieri, 5 iunie, la Soroca de către Directorul General al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Vitalie Vrabie, șeful Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Fredolin Lecari, șeful Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, Victor Nazarenko și Președintele Serviciului Fiscal de Stat al Ucrainei, Miroslav Prodan.

Controlul comun în punctul de trecere a frontierei „Giurgiulești – Reni” se va efectua pe teritoriul Ucrainei, iar în punctul de trecere „Palanca – Maiaki – Udobnoe” - pe teritoriul Republicii Moldova.

Încheierea Protocoalelor reprezintă un mijloc de punere în aplicare a prevederilor Acordului încheiat la data de 11 martie 1997 între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la organizarea controlului în comun în șapte puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene: ”Criva-Mamalîga”, ”Medveja-Zelionaia”, ”Larga-Kelmențî”, ”Briceni-Rossoșanî”, ”Cuciurgan-Pervomaisc”, ”Palanca-Maiaki-Udobnoe” și ”Giurgiulești-Reni”. Totodată, aplicarea acestui concept de control în comun reprezintă și o condiție a Acordului de Asociere R. Moldova - UE.

Din 31 mai curent, în punctul de trecere a frontierei de stat „Cuciurgan-Pervomaisc” a demarat procedeul de control în comun cu autorităţile din Ucraina.