09 10/2020

Inga Pasecinic: „Vaccinarea antigripală începută la timp ne-ar ajuta să evităm dezastru”

Interviu acordat în exclusivitate IP AIS MOLDPRES de către Inga Pasecinic, președintele Centrului Strategic de Politici de Sănătate

MOLDPRES: Doamna Pasecinic, pandemia a schimbat, în mare măsură, modul nostru de viață și chiar percepția unor concepte și atitudini față de sănătate. Noul coronavirus este în plină ascensiune. În plus, ne așteaptă o suprapunere a gripei sezoniere cu Covid-19. Există posibilitatea, dacă nu să prevenim, atunci măcar să minimalizăm impactul acestui fenomen asupra sistemului sanitar și al cetățenilor?

Inga Pasecinic: Chiar și în perioadele normale, sezonul gripal are potențialul de a tensiona sistemele de sănătate. Potrivit estimărilor Centrului pentru Control și Prevenire a Maladiilor (CDC), la nivel mondial, între 9 milioane și 45 de milioane de oameni sunt infectați cu gripă anual, iar între 140.000 și 810.000 sunt spitalizați. Totodată, impactul pentru spitale este de aproximativ 10 milioane de spitalizări legate de gripă. Datele recente arată, de asemenea, că gripa poate crește de până la 10 ori riscul de atac de cord în prima săptămână de la infectarea gripală, demonstrând că povara gripei depășește bine-cunoscutele complicații respiratorii.

Sezonul gripal din anul acesta va fi unul foarte dificil, chiar, poate cel mai dificil din istoria modernă. Atât gripa, cât și Covid-19 se manifestă prin simptome respiratorii, iar un caz sever de oricare dintre acestea poate duce nemijlocit la apariția complicațiilor și spitalizare. Având în vedere modul în care Covid-19 a epuizat deja resursele sistemului de sănătate, afectând capacitatea multor spitale, experții în sănătate spun că va fi crucial să se realizeze o vaccinare pe scară largă împotriva gripei pentru a reduce tulpina adăugată. Prevenirea spitalizărilor cauzate de gripă ar putea ajuta sistemul de sănătate, deja suprasolicitat din cauza pandemiei COVID-19.

MOLDPRES: Din declarațiile mai multor demnitari cunoaștem că vaccinurile antigripale vor fi disponibile la noi în mod tradițional în noiembrie. Credeți că în situația creată ar trebui de acționat mai energic, mai rapid și mai eficient pentru a preveni o acutizare fără precedent a crizei?

I.P.: Vaccinurile antigripale sunt concepute pentru a oferi protecție împotriva a trei până la patru tulpini de virus pe care oamenii de știință le prezic că ar putea circula în toamna și iarna următoare, ceea ce înseamnă că eficacitatea acestui vaccin poate varia de la an la an. Și chiar dacă nu tot timpul previne o infecție, un vaccin antigripal poate proteja împotriva complicațiilor severe. Anul acesta, în special, aplicarea pe larg a unui vaccin împotriva gripei este o măsură de precauție urgentă.

Experții sunt îngrijorați de suprapunerea simptomelor gripei și COVID-19, inclusiv febră, dureri musculare și tuse, precum și de impactul potențial al infectării atât cu un virus gripal, cât și cu virusul care provoacă COVID-19 în același timp. Există deja unele eforturi pentru a lansa teste care depistează atât COVID-19, cât și gripa, deoarece posibilitatea de a distinge rapid între cele două va avea implicații importante pentru eforturile de izolare și urmărire a contactelor.

Conform recomandărilor CDC, populația generală este preferabil să se vaccineze la începutul toamnei, în mod ideal, până la sfârșitul lunii octombrie, pentru a oferi protecție în cea mai mare parte a sezonului gripal. CDC spune că vaccinarea prea curând - în iulie sau august, de exemplu - este asociată cu o protecție mai mică în sezonul gripal.

MOLDPRES: În privința termenelor sunt parțial de acord. Dar nu credeți că frica va crea o cerere  de vaccinuri mult peste cea tradițională?

I.P.: Odată cu apropierea rapidă a sezonului gripal și în condiții de pandemie COVID-19, spitalele și farmaciile din foarte multe țări ale lumii au format stocuri mult mai mari de vaccinuri împotriva gripei decât în ​​mod normal, anticipând o creștere a cererii.

Colegii din România mi-au comunicat despre o penurie în ceea ce privește vaccinul antigripal, cu toate că volumele de vaccin pentru sezonul actual au fost estimate pe baza livrărilor de pe piața privată din sezonul precedent, iar, pentru a contribui la creșterea ratei de vaccinare antigripală, a fost achiziționat un volum de doze mai mare cu 33% comparativ cu sezonul trecut, livrat în farmacii la începutul lunii octombrie. Cu toate că volumul total de vaccinuri la nivel de țară este mai mare, a fost observată o capacitate de cumpărare și o cerere mult mai mari. Este un semn bun, deoarece arată că populația se concentrează pe prevenție. Aș vrea să menționez că prețul unei doze de vaccin antigripal în farmaciile din România se situează între 50-60 de RON.

MOLDPRES: Credeți că ar fi bine să preluăm experiența țărilor europene și, în special a României în privința imunizării?

I.P.: Toate țările europene, inclusiv România, implementează campanii anuale de vaccinare antigripală gratuită. În cadrul acestor campanii de vaccinare gratuită sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituționalizați, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Vorbind despre România, pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziționat 3 milioane de doze de vaccin antigripal, o cantitate dublă față de anul trecut (cu o potențială creștere până la 14 milioane), în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. Această campanie se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unități sanitare cu paturi.

Unele sisteme de sănătate, dezvoltate și durabile, își permit să acopere cu vaccinuri antigripale pături mult mai largi ale populației decât grupurile de risc. Vaccinul antigripal poate fi recomandat de medici pentru imunizarea adulților, inclusiv a gravidelor, a adolescenților și a copiilor cu vârste de la 6 luni, precum și pentru protecția pasivă a sugarilor cu vârsta sub 6 luni, prin imunizarea femeilor gravide.

Totodată, în foarte multe țări, populația generală poate achiziționa vaccinul antigripal din farmacii, în unele fiind posibilă chiar și vaccinarea. Evident că aceasta presupune farmaciști instruiți, posibilități de acordare a primului ajutor în caz de reacții adverse, dar și o populație educată din punct de vedere sanitar.

În mai toate țările, oricine ar vrea să se vaccineze contra gripei poate procura vaccinul, care este disponibil pe larg pentru toți în farmacii. Spre exemplu, în România, având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății a venit cu o recomandare către populația care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării. De asemenea, Ministerul Sănătății solicită unităților farmaceutice să se aprovizioneze din timp cu vaccin antigripal.

MOLDPRES: De ce nu avem vaccinuri în farmacii și de ce nu există o piață mai concurențială care ar face vaccinurile mai accesibile și mai ieftine?

I.P.: În Republica Moldova, vaccinarea anuală antigripală este acoperită majoritar prin Programul Național de Imunizare derulat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, desfășurată în mare parte prin intermediul Asistenței Medicale Primare, pentru categoriile de populație la risc. De menționat că până în acest an, campanii de vaccinare antigripală gratuită au fost implementate în Republica Moldova. Ceea ce ne diferențiază, de fapt, în plan negativ față de alte țări, este indisponibilitatea vaccinurilor pentru alte pături de populație decât cele incluse în categoriile de risc. Pentru populația care nu intră în categoriile de risc incluse în Programul Național de Vaccinare, vaccinul antigripal poate fi administrat doar în centrele medicale private, la prețuri excesive.

În Republica Moldova ne confruntăm cu mai multe provocări semnificative în acest sens, începând cu accesibilitatea limitată la vaccinuri antigripale, responsabilizarea socială scăzută și părerile controversate a populației generale cu referire la infecții virale, prevenire și vaccinare.

Vaccinându-ne contra gripei putem contribui la protejarea antigripală a populației din Republica Moldova. Vaccinarea rămâne cea mai bună modalitate de prevenire a gripei și a riscului de complicații generate de îmbolnăvire.

Poate că e cazul să preluăm și noi experiența pozitivă a altor țări. Pandemia e o oportunitate de a explica oamenilor despre infecții și a promova importanța vaccinării. 

MOLDPRES: Există vreo idee pentru Compania Națională de Asigurări în Medicină, ca ea să acopere o parte din cheltuielile pentru imunizare?

I.P.: Există puține exemple, care țin exclusiv de țări dezvoltate, cu sisteme de sănătate durabile, unde este garantată o acoperire universală cu vaccin antigripal din contul asigurărilor sociale.

Totodată, în situații de criză, urgențe majore de sănătate publică, multe țări europene oferă o acoperire universală cu vaccin din contul asigurărilor sociale, cetățenilor fiindu-le asigurată vaccinarea gratuită indiferent de apartenența la vreo categorie de risc sau alta, așa cum a fost în cazul pandemiei și post-pandemiei cu AH1N1.

În cadrul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală există fondul măsurilor de profilaxie, care ar putea fi mobilizat în acest scop, pentru a acoperi o pătură mai largă a populației. 

Până atunci, sunt de părerea că ar fi bine să avem, cel puțin, posibilitatea să procurăm vaccinul antigripal singuri. 

MOLDPRES: Care sunt previziunile Dvs. în privința evoluției pandemiei în Republica Moldova și care e prognoza în privința termenelor apariției vaccinului anti-COVID-19?

I.P.: La nivel mondial există o cursă strânsă pentru elaborarea unui vaccin anti-covid. În întreaga lume se lucrează la 150 de astfel de proiecte. Abia după absolvirea cu succes a trei etape de testare, vaccinul este aprobat şi poate ajunge pe piață. Elaborarea unui vaccin parcurge un drum lung, care se întinde, de regulă, pe parcursul a multor ani.

Sper că vom avea acces la vaccinul antigripal pe scară largă și în Republica Moldova, iar oamenii își vor asumă responsabilitatea de a se proteja nu doar pe ei înșiși, ci și pe prieteni, familia și colegii lor de muncă în acest sezon. Aceasta nu numai că ne va ajuta să ne protejăm de gripă și să reducem transmiterea gripei în țară, dar și să reducem povara asupra sistemului de sănătate, care va fi și mai afectat pe măsură ce virusurile COVID-19 și cel Gripal vor începe să circule împreună.

Adevărat că pașii existenți pentru a reduce răspândirea Covid-19 - inclusiv distanțarea socială, măștile și spălarea sporită a mâinilor - pot contribui, de asemenea, la menținerea transmisiei gripei mai scăzută. Dar vaccinarea antigripală este cheia acestui efort.