05 10/2020

(INTERVIU) SERGIU POPOVICI, Directorul STISC: Odată cu agravarea crizei pandemice, a crescut și pirateria

  1.  Dle Popovici, luna octombrie este dedicată securităţii cibernetice la nivel global, iar Republica Moldova se alătură acestei campanii în fiecare an. Care este mesajul și agenda campaniei din 2020?

Luna securităţii cibernetice 2020 este dedicată navigării sigure pe internet şi tinde să obţină un nivel maxim de conştientizare a riscurilor la care se expun cetăţenii accesând internetul.

În acest context, Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică și-a propus promovarea bunelor practici şi a informaţiilor utile prin intermediul reţelelor de socializare, diseminarea informaţiilor utile aferente dezvoltării securităţii cibernetice a infrastructurilor critice prin organizarea de conferinte și webinare. De asemenea, STISC își propune să pună la dispoziția publicului ghiduri şi materiale informative în domeniul securităţii cibernetice, să ofere suport cetăţenilor prin informare obiectivă şi oportună aferent alertelor de securitate ale anului 2020 și să desfășoare o serie de instruiri online elevilor claselor primare privind siguranţa în mediul online.

Ne propunem să promovăm securitatea cibernetică în rândul cetățenilor şi desigur să urmărim schimbarea percepției asupra amenințărilor cibernetice, prin intermediul promovării conceptului de securitate a datelor şi a informațiilor, prin educație, schimbul de bune practici, video-conferințe și promovarea strategiilor şi măsurilor necesare pentru dezvoltarea unei infrastructuri de securitate cibernetică națională.

 

  1. Veți putea pune în aplicare întreaga agendă? Întrebăm acest lucru pentru că ne aflăm într-o criză pandemică în care interacțiunile sociale sunt limitate…

Dacă până acum, desfășuram activitățile în format fizic, mese rotunde, ateliere de lucru, discuții tematice privind diverse aspecte ale securității digitale, toate, făcând parte din circuitul celor mai importante evenimente europene de profil, anul acesta suntem obligați să le transferăm pe toate în mediul online, care în situația de criza provocată de pandemia Covid-19 a devenit un mediu sigur și protejat în care poți să-ți reorientezi activitățile și să le desfășori exact așa cum le-ai planificat în format fizic.

Cel mai mare regret este că, din păcate, nu vom putea ajunge în școli și licee așa cum o făceam de obicei, când mergeam și familiarizam elevii cu tematici dedicate promovării siguranței online și securității informației, creșterii nivelului de conștientizare asupra amenințărilor din mediul online, precum și prezentării soluțiilor pentru rezolvarea problemelor identificate în spațiul online. Cu toate acestea, într-o lume din ce în ce mai digitalizată, cu tehnologii informaționale avansate, continuăm desfășurarea activităților planificate în regim online.

 

  1. În general, care e situaţia legată de securitatea cibernetică în Moldova, dar și în lume?

Conform datelor publicate de companiile experte în securitate, zilnic în lume sunt expediate milioane de e-mail-uri frauduloase soldate cu sistarea activității operaționale a instituțiilor, pierderea datelor cu caracter confidențial, escrocherii financiare, etc. Totodată, la ziua de azi sunt înregistrate peste 100 mii domenii noi pentru pagini web dedicate subiectului COVID-19. O mare parte din acestea au fost identificate ca fiind rău-intenționate, iar altele drept suspecte. Evident, o parte din aceste domenii sunt pentru moment inactive. Cu toate acestea trebuie să manifestăm maximă vigilență și pregătire în raport cu diversitatea și complexitatea tentativelor de atac ce s-au declanșat pe perioada pandemiei de COVID-19 și să anticipăm posibile escrocherii în mediul online.

Acum mai mult ca niciodată se impune necesitatea informării și avertizării consumatorilor resursei Internet cu referire la posibile riscuri în mediul online și măsurile de securitate potrivite.

 

  1. Care sunt provocările și consecințele pandemiei asupra securității cibernetice la nivel mondial?  

Pe fondul situației epidemiologice, atacatorii cibernetici au profitat din plin de haosul provocat de coronavirus și de vulnerabilitățile sistemelor informaționale. Pe măsură ce criza pandemică se agrava, pirateria continua să fie în creștere. În cele din urmă, STISC a observat o creșterea semnificativă a fraudelor legate de securitatea cibernetică prin intermediul atacurilor de tip phishing, malware, inginerie socială și alte strategii utilizate în perioada focarului de COVID-19.

Suntem exponenții unei generații care utilizează masiv tehnologiile informaționale, iar pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat în ce măsură o facem.  Potențialul tehnologiilor informaționale în situația de urgență desemnată de Covid-19 a însemnat o nouă conexiune între oameni, a produs o nouă transformare și a devenit „colacul de salvare în mijlocul oceanului”. Instrumentele de colaborare de la distanță oferite de sectorul TI au devenit sisteme esențiale nu doar în cursa de încetinire a ritmului de răspândire a bolii provocate de virus, dar și o linie de salvare absolută pentru multe întreprinderi, organizații și guverne care au utilizat și continuă să utilizeze apelurile video, telefonice, conferințe online și întruniri de la distanță.

De la utilizarea dronelor pentru a livra rechizite medicale până la utilizarea inteligenței artificiale pentru a identifica persoanele infectate cu COVID-19, rolul tehnologiei s-a schimbat drastic în toată această perioadă și va continua să se schimbe pe măsură ce oamenii vor putea percepe rolul și impactul tehnologiei asupra mediului în care trăim. Vorbind despre consecințele pandemiei asupra tehnologiei, nu putem omite unul dintre cele mai nocive efecte ale coronavirusului, acela provocat de creșterea cererilor de șomaj, care se pare că va fi tot mai resimțit de către o bună parte dintre noi. Cu toate acestea, industria TIC profită de situație și încearcă să compenseze efectiv pierderile directe sub o nouă formă.

 

 

     5. Pentru R.Moldova, anul 2020 este și un an electoral. Cât de mari sunt riscurile cibernetice și cât de pregătit este statul să le contracareze? Există semnale că s-ar încerca atentarea la integritatea plaftormelor electorale?

Astfel de provocări avem la fiecare exercițiu electoral. Uneori au fost atacuri mai puternice, alteori mai amatoricești. Noi le-am ținut piept de fiecare dată și nu am permis ca ele să interfereze cu procesele digitale pe care se sprijină procesul electoral și nici să influențeze rezultatele stocate în sistemul automatizat de colectare a datelor. De regulă sunt atacuri cibernetice care vin din țări exotice și care nu permit identificarea autorului. Noi înclinăm să credem că este vorba, mai degrabă, de hackeri rebeli care își experimentează talentul infracțional pe procese electorale selectate la întâmplare. Indiferent de provocări, eu vă pot da asigurări că infrastructura antrenată în procesul electoral este consolidată și puternică, iar specialiștii noștri sunt pregătiți să le âină piept!

Vă mulțumim pentru acest interviu!