25 02/2020

Ion Chicu a convocat Comisia națională extraordinară de sănătate publică

Prim-ministrul Chicu a convocat în ședință Comisia națională extraordinară de sănătate publică. La ședință a fost prezent reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Igor Pokanevych.
 

În debutul ședinței, Ion Chicu a vorbit despre extinderea epidemiei coronavirusului (COVID-19) în statele Europene și necesitatea de a verifica nivelul de pregătire al autorităților naționale responsabile.
 

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a informat despre evoluția extinderii coronavirusului în Europa și în apropierea nemijlocită a Republicii Moldova, și a precizat că OMS nu a îndemnat să fie impuse restricții de călătorie. MSMPS monitorizează permanent evoluția situației epidemiologice și păstrează toată instituțiile în stare de pregătire maximă. Oficiul OMS din Chișinău este în legătură permanentă cu responsabilii din țările unde a fost identificat virusul.
 

Viorica Dumbrăveanu a vorbit despre algoritmul organizării măsurilor de carantină și a accentuat importanța respectării măsurilor de igienă personală în scopul prevenirii îmbolnăvirilor.  Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) a primit din Germania seturi de teste pentru depistarea coronavirusului. Instituțiile medicale dețin stocuri suficiente de medicamente și articole parafarmaceutice. ANSP a instruit specialiștii din cadrul Poliției de Frontieră și ai Serviciului Vamal.
 

MSMPS a propus să fie declarată alertă de Cod galben la nivel național și să fie intensificată comunicarea și cooperarea între structurile implicate. Ministerul va transmite tuturor instituțiilor responsabile măsurile care trebuie întreprinse în contextul declarării Codului galben de alertă.
 

Directorul ANSP a îndemnat oamenii să se conformeze cerințelor autorităților naționale responsabile ale țării în care se află.
 

Ministrul Voicu și directorul Serviciului Vamal au confirmat pregătirea structurilor responsabile  de gestionarea punctelor de trecere la frontieră.
 

Reprezentantul OMS a îndemnat autoritățile să se pregătească pentru apariția cazurilor de infectare și să fie gata pentru gestionarea calmă a situației. A vorbit despre măsurile întreprinse de autoritățile din Italia pentru a preveni răspândirea epidemiei în afara regiunilor, și a accentuat aplicarea măsurilor de izolare a localităților unde sunt identificate cazuri de infectare.
 

Prim-ministrul a solicitat conducătorilor instituțiilor implicate mobilizare maximă, să comunice activ și să păstreze o capacitate înaltă de intervenție în caz de necesitate. A îndemnat oamenii să respecte recomandările specialiștilor medicali. A făcut apel către mass-media să abordeze subiectul extinderii epidemiei cu responsabilitate și calm.