25 08/2020

Ion Chicu a participat la lansarea Centrului operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică

Premierul Chicu a participat la lansarea Centrului operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică al ANSP. La eveniment au fost prezenți ambasadori ai țărilor Uniunii Europene acreditați la Chișinău, Igor Pokanevych, reprezentant al OMS în Moldova, dar și Simon Springett, rezident ONU în RM. Online, s-a alăturat evenimentului și Dr. Hans H. Kluge, directorul regional al Biroului regional OMS pentru Europa.
 

Prim-ministrul a salutat deschiderea Centrului și a mulțumit partenerilor internaționali pentru suportul acordat: „Țin să aduc mulțumiri Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății, care au contribuit și contribuie esențial la dezvoltarea sistemului medical din Republica Moldova atât în perioada pandemiei, cât și de-a lungul anilor. Acest proiect, realizat cu suportul financiar și tehnic al partenerilor noștri de încredere, este un exemplu de implementare operativă a unui proiect.”
 

Centrul operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică este primul de acest gen în domeniul sănătății publice din țară și va asigura legătura dintre partenerii din sistemul de sănătate, dar și specialiștii din alte domenii implicați direct sau indirect în măsurile de răspuns ale țării. Centrul corespunde cerințelor moderne de comunicare, fiind dotat cu echipamente performante, sisteme audio și video, computere, fapt ce va permite implementarea rapidă și eficientă a măsurilor de răspuns la urgențele de sănătate publică la nivel teritorial și național, organizarea ședințelor operative în regim online, a teleconferințelor, colectarea și monitorizarea în timp real a datelor epidemiologice.
 

Ion Chicu a subliniat importanța lansării acestei instituții pentru societate, dar și pentru Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care are un rol primordial în supravegherea sănătății cetățenilor.
 

„Lansarea Centrului a fost condiționată de necesitatea perfecționării sistemului național de răspuns la urgențele de sănătate publică, o măsură stringentă, mai ales acum, când suntem puși în fața unei pandemii de COVID-19, care a afectat viața economică și socială la nivel mondial și național, când eforturile trebuie conjugate, iar acțiunile întreprinse trebuie să fie operative și să genereze un răspuns imediat pentru protecția sănătății populației. Activitatea acestui Centru performant reprezintă un pas important și o oportunitate pe plan național și internațional”, a menționat premierul Chicu.


E.S. Peter Michalko, ambasadorul UE la Chișinău a declarat: „În aceste vremuri de criză, Uniunea Europeană susține Republica Moldova în implementarea unui sistem de reacție și de gestionare a răspunsului la situații de urgență. Acest suport este posibil grație inițiativei UE „Solidari pentru Sănătate”, prin intermediul căreia UE oferă asistență țărilor din Parteneriatul Estic în combaterea pandemiei COVID-19. Scopul final este de a contribui la salvarea vieților și protejarea sănătății oamenilor, precum și la contracararea consecințelor acestei pandemii.”
 

La rândul său, Dr Hans H. Kluge, directorul regional al Biroului regional OMS pentru Europa a salutat evenimentul de la Chișinău: „Prin inaugurarea Centrului, Republica Moldova face încă un pas concret în ceea ce privește îmbunătățirea eforturilor de coordonare și răspuns la pandemia COVID-19 atât la nivel național, cât și internațional. Centrul va permite accesul la date în regim real pentru a monitoriza epidemiile și situațiile de risc, a informa deciziile, a evalua riscurile pentru sănătate publică, a iniția măsurile de control și pentru a argumenta implementarea intervențiile rapide de răspuns”.
 

Inaugurarea Centrului operativ de coordonare în urgențe de sănătate publică face parte din răspunsul Uniunii Europene și al Organizației Mondiale a Sănătății la pandemia COVID-19, ce a înregistrat până la ora actuală peste 23 milioane de cazuri în 216 de țări și teritorii din întreaga lume.