28 04/2020

Ion Chicu s-a întâlnit cu E.S. Peter Szijjártó, Ministrul Afacerilor Externe și al Comerțului din Ungaria

Prim-ministrul Chicu a avut o întâlnire cu E.S. Peter Szijjártó, Ministrul Afacerilor Externe și al Comerțului din Ungaria.
 

E.S. ministrul Szijjártó a sosit la Chișinău cu o cursă aeriană specială organizată de Guvernul Ungariei, menită să livreze în Republica Moldova un lot de produse medicale necesare pentru combaterea epidemiei COVID-19.
 

Lotul conține 100 mii măști medicinale și 5 mii de costume de protecție pentru lucrătorii medicali implicați în gestionarea situației epidemiologice.
 

Premierul a menționat: „Am convenit că vom întreprinde acțiuni concrete pentru a aprofunda cooperarea bilaterală și am setat pași concreți. Suportul oferit de Guvernul Ungariei este important pentru medicii noștri în combaterea epidemiei. Prietenul la nevoie se cunoaște.”
 

Ion Chicu a mulțumit Guvernului Ungariei pentru suportul ferm oferit RM în procesul de integrare europeană și pentru linia de credit de 100 de milioane euro, destinată companiilor din RM, care deja este operațională.
 

Peter Szijjártó, a confirmat hotărârea Guvernului Ungariei de a susține RM în parcursul european și în îmbunătățirea practicilor de administrare publică. Ungaria va oferi Guvernului RM doi experți, care vor asista Ministerul Finanțelor și MADRM. A fost menționată concentrarea ambelor Guverne pe problemele naționale.
 

Ministrul Szijjártó a declarat că Ungaria va depune eforturi ca RM să primească cât mai curând asistența din partea Uniunii Europene pentru depășirea consecințelor crizei economice generate de epidemie.
 

Notă. Pe 12 Martie 2020, Prim-miniștrii Ion Chicu și Viktor Orbán au semnat la Chișinău Declarația Comună pentru Parteneriat Strategic între Republica Moldova și Ungaria. Obiectivele Parteneriatului sunt aprofundarea cooperării bilaterale și susținerea eforturilor RM de integrare europeană.