15 08/2016

La Chişinău a avut loc Festivalul Tineretului, ediţia a II-a

Cea de-a II-a ediţie a Festivalului Tineretului s-a desfăşurat astăzi pe strada pietonală Eugen Doga din capitală.

Evenimentul a avut loc cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului, sărbătorită în fiecare an, pe 12 august.

Manifestarea a fost organizată de Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM), Ministerul Tineretului şi Sportului în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populaţie în R. Moldova.

În discursul său, viceministrul Tineretului şi Sportului, Pavel Ianeţ, a menţionat că tineretul reprezintă segmentul cel mai mobil al societăţii, baza populaţiei active, iar nivelul şi modul de integrare al tinerilor în societate este un lucru esenţial pentru viitorul ţării noastre.

„Ca autoritate publică centrală, am reuşit să elaborăm o nouă Lege cu privire la tineret, care va contribui calitativ la dezvoltarea politicilor de tineret. Pentru noi este foarte important ca tinerii să rămînă acasă, să aibă un loc de muncă, o familie şi un viitor”, a accentuat Pavel Ianeţ.

La rîndul său, analistul de programe în cadrul Fondului ONU pentru Populaţie în R. Moldova, Eugenia Berzan, a subliniat că tematica din acest an a festivalului este „Rolul tinerilor în contextul realizării prevederilor Agendei de Dezvoltare Durabilă în anii 2020-2030”.

Potrivit sursei citate, tinerii reprezintă o pătrime din populaţia ţării, însă o bună parte dintre ei nu au acces la educaţie şi la muncă. Astfel, rata şomajului în rîndurile tineretului este de trei ori mai mare decît în cele ale adulţilor.

În cadrul evenimentului au fost organizate mai multe activități precum: un panel de discuții, la care au participat reprezentanți ai ministerelor Educaţiei, Tineretului şi Sportului, Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, un tîrg al organizațiilor de tineret, precum un tîrg al locurilor de muncă și al instituțiilor de învățămînt, concursuri, tombole etc.

Festivalul se va încheia seara tîrziu cu un program de muzică rock, prezentat de diverse formaţii din R. Moldova.

Ziua Internaţională a Tineretului a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite în 1999. În 2015 în R. Moldova erau 831 799 de tineri, în prezent numărul lor a scăzut la 800 216 de persoane.