07 04/2017

La Hînceşti a fost inaugurat Palatul Princiar din cadrul Complexului istorico-arhitectural ”Conacul Manuc Bey”

Reprezentanţi ai Delegaţiei UE în R. Moldova, precum şi ai autorităţilor publice centrale şi locale au participat astăzi la evenimentul de deschidere a Palatului Princiar din cadrul Complexului istorico-arhitectural ”Conacul Manuc Bey” din oraşul Hînceşti.

Prezentă la manifestare, ministrul Culturii Monica Babuc a menţionat că este de datoria autorităților publice centrale și locale, deopotrivă, protejarea vestigiilor trecutului, care reprezintă adevărate valori culturale. Oficialul a adus felicitări tuturor celor implicați în procesul de restaurare a Complexul istorico-arhitectural ”Conacul Manuc Bey”, manifestîndu-și încrederea că locația va constitui un punct de atracție pentru publicul autohton, precum și pentru turiștii străini. Monica Babuc a remarcat importanța includerii obiectivelor de patrimoniu în circuitul turistic internațional, fapt care ne-ar face mai cunoscuți în lume, dar și ar aduce o plus valoare dezvoltării economice a țării.

Complexul istorico-arhitectural „Conacul Manuc Bey” a fost reabilitat în cadrul proiectului „Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și a Muzeului Bleschiunov”, sub auspiciile Programului Operațional Comun „România-Ucraina-Moldova 2007-2013”. Valoarea totală al proiectului a fost de circa 2,5 milioane de euro.

Palatul Princiar va putea fi vizitat conform programului de activitate, începînd cu 18 aprilie, curent. Amintim că, în decembrie 2015, complexul arhitectural a fost redeschis pentru a prezenta public etapa la care se aflau lucrările de reconstrucție.