10 10/2019

Maia Sandu a discutat securitatea energetică, proiecte de dezvoltare și colaborarea între instituții cu Ramona Mănescu, Ministrul Afacerilor Externe al României

Maia Sandu a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Ramona  Mănescu, aflată într-o vizită de lucru la Chișinău. Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor dintre cele două țări și implementarea foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România - Republica Moldova. Delegațiile au trecut în revistă principalele proiecte care se află în desfășurare și care urmează să fie realizate în Republica Moldova cu sprijinul României.

 

Premierul și-a exprimat recunoștința pentru susținerea oferită de România țării noastre și a subliniat importanța dialogului politic activ și cooperarea sectorială vastă, dezvoltate în cadrul Parteneriatului Strategic european. Prim-ministrul a menționat că România este un partener comercial de încredere, iar relațiile comercial-economice au o dinamică pozitivă.

 

„Apreciem promptitudinea și deschiderea cu care Guvernului României a răspuns la solicitarea Guvernului RM privind suportul pentru a ne realiza obiectivul de aliniere și racordare a țării noastre la standardele și valorile europene prin modernizarea țării, eradicarea corupției și reforma justiției”, a declarat Maia Sandu.

 

Prim-ministrul Maia Sandu și Ramona Mănescu  au apreciat realizarea proiectelor comune de succes, exprimând interesul pentru continuarea acestora în domeniile prioritare: educaţie, cultură, energie, agricultură şi altele.

 

„România este fermă în a oferi sprijin Republicii Moldova prin implementarea mai multor proiecte de cooperare. Este vorba despre sprijinul ce ţine de infrastructura energetică reciproc avantajoasă, sprijinul politic pentru consolidarea relaţiilor bilaterale, dar şi cel financiar. Angajamentul României pentru Republica Moldova face deja parte din ADN-ul statului român și va continua cu aceeași intensitate, indiferent de cine este la guvernare sau cine e președinte în România”, a declarat Ramona Mănescu.

 

Totodată, s-a menționat că pentru aprofundarea relaţiilor dintre ţările noastre este necesară urgentarea proiectelor de interconectare pe infrastructura energetică. În acest sens, a fost accentuată importanţa finalizării lucrărilor de construcţie a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, planificate pentru perioada aprilie-mai 2020.

 

Referitor la fluidizarea traficului la frontieră, a fost reiterată importanța coordonării acţiunilor comune, inclusiv sincronizarea numărului de personal al autorităţilor vamale şi al poliției de frontieră la punctele de trecere, în scopul evitării ambuteiajelor. De asemenea, a fost salutată evoluția pozitivă înregistrată în procesul de negocieri privind reducerea tarifelor de roaming.

 

Maia Sandu și Ramona Mănescu au confirmat interesul pentru realizarea acestor proiecte în interesul cetățenilor şi și-au exprimat convingerea că și în continuare ţările noastre vor menţine un calendar dens de consultări bilaterale în realizarea agendei de priorităţi.