18 12/2017

Mesajul ministrului Alexandru Jizdan la a 27-a aniversare a Poliției Naționale

18 decembrie – pentru unii o simplă zi de luni, pentru alții o întreagă istorie încorsetată în mijlocul lunii decembrie. Pentru mine, timp de mai bine de 20 ani, 18 decembrie este ziua care mă reprezintă, ziua profesiei pe care am ales să o trăiesc.

Astăzi, polițiștii cu experiență își privesc cu nostalgie firele de păr cărunt în oglindă, cei tineri admiră primii epoleți pe uniforme, primii răsfoiesc amintirile începuturilor frumoase în album, iar ceilalți sunt gata să lupteîn momente grele pentru a aduna succesele în ani.

Polițiștii scot astăzi uniformele de gală din dulap, iar alături de ei, cu mândrie stau soțiile, copiii, mamele, tații și cei dragi, care știu deja ce înseamnă să fii apărătorul acestui neam. Astăzi, în preajma sărbătorilor de Crăciun, Poliția Națională a îmbrăcat straie de sărbătoare și se aliniază a 27-a oară pentru a spune „Servesc Republica Moldova” cu mândrie.

Începând cu anul 1990, Poliția a trecut prin multiple încercări, prin succese și insuccese, a fost pusă la încercare de mii de ori și niciodată, această instituție nu a cedat, mai bine spus, nu instituție – această celulă formată din oameni care știu ce înseamnă sacrificiu, ce înseamnă timp și cât valorează acesta, atunci când îl dai oamenilor.

Când spunem Poliție, nu vorbim de un sediu, nu vorbim de mașini cu girofar sau de cagule pe față și arme. Când spunem Poliție, avem în gând oamenii care au grijă de oameni, despre cei care poartă uniforma cu mândrie, chiar dacă nu întotdeauna li se spune „bună ziua” și „mulțumesc”, oamenii care previn tragediile și care vin acolo unde este nevoie, indiferent de anotimpul de afară.

Dragi colegi polițiști,
Vă mulțumesc pentru dedicație, sacrificiu și devotament, pentru rezistență într-un mediu care nu este lipsit de stres și neajunsuri, pentru rezultatele frumoase și curajul de care dați dovadă în fiecare zi. 
27 de ani este prea puțin pentru a le reuși pe toate, este prea puțin pentru istoria poliției într-o carte, dar este suficient pentru o bază bine întărită și forjată ca fierul în timp, care are deja o formă pe care putem construi. Are 27 de ani, o Poliție tânără care știe ce dorește și care sunt obiectivele ei - așa văd eu astăzi Poliția Națională.

Vă doresc să aveți în preajmă oameni dragi care să petreacă și să aștepte, să aveți parte de „zâmbete” la orice răsărit și “mulțumesc” la fiecare apus. Să aveți sănătate și longevitate profesională, noroc în toate și să vă păzească Dumnezeu.

La Mulți Ani, Poliția Națională!