16 11/2017

Ministerele de Interne de la Baku și Chișinău își vor fortifica relațiile de colaborare

În cadrul vizitei delegației MAI în Azerbaidjan, ministrul Alexandru Jizdan a avut o întâlnire cu omologul său, ministrul de Interne din Baku,  Ramil Usubov.

Miniștrii  au discutat despre activitatea ministerelor pe care le conduc și alte instituții subordonate, despre colaborarea și schimbul de experiență a Poliției din ambele state,  și nu în ultimul rând, despre problemele cu care se confruntă sistemul în procesul de schimbare a calității serviciilor oferite societății.

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan a reiterat deschiderea și dorința față de dezvoltarea cooperării moldo-azere în domeniul polițienesc și nu doar, Ministerul de Interne de la Baku fiind un exemplu bun pentru reformele care au loc în Poliția Națională din Republica Moldova.

Astfel, ministrul de Interne a menționat despre necesitatea implementării unor sisteme de securitate moderne care ar eficientiza activitatea polițiștilor și ar oferi siguranță oamenilor în stradă, iar drept exemplu este sistemul „Safe city”. Acest sistem presupune dotarea poliției cu tehnică de ultimă generație, supraveghere video în locuri publice și în mașinile polițiștilor, iar datorită acestuia a scăzut considerabil rata criminalității în Azerbaidjan și a crescut procentajul de descoperire a infracțiunilor.

La rândul său, ministrul de Interne, Ramil Usubov a menționat că, Ministerul Afacerilor Interne de la Baku este gata să împartă experiența pe care o are și să ofere tot suportul necesar Republicii Moldova în domeniul securității și nu doar. Oficialul a remarcat că, prin acțiunile din ultima perioadă, actuala conducere a MAI de la Chișinău a dovedit că are dorință, ambiție și potențial pentru a realiza proiecte importante pentru în sistem.

Menționăm că, în cadrul dialogului, ministrul  Alexandru Jizdan a lansat omologului său, Ramil Usubov o invitație la Ministerul de Interne de la Chișinău, care a fost acceptată de partea azeră, iar vizita va avea loc la începutul anului 2018.