18 10/2017

Ministerul de Interne va monitoriza activitatea inspectorilor de patrulare pentru a nu admite încălcări

Astăzi, 18 octombrie 2017, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan a vorbit în cadrul unei conferințe de presă, despre activitatea agenților de patrulare, modalitatea de stopare și verificare a șoferilor în traficul rutier, în special, despre sesizările din partea cetățenilor referitore la acțiunile unor polițiști de patrulare, mai exact, la stopările neîntemeiate a șoferilor în traficul rutier.

Astfel, ministrul a menționat despre existența acestei probleme și acțiunile care au fost întreprinse pentru eliminarea ei, dar și despre implicarea la nivel de Guvern și a societății care este un semnal ce va genera consolidarea eforturilor pentru a diminua carențele cu care sistemul încă se confruntă.

În acest sens, în următoarea perioadă, Ministerul Afacerilor Interne își propune împreună cu conducerea Poliției naționale, să lucreze asupra revederii și perfecționării procedurilor operaționale standard, care vor reglementa acțiunile angajaților Inspectoratului Național de Patrulare în raport cu conducătorii auto. În perioada următoare vor fi intensificate activitățile de monitorizare a agenților responsabili de asigurarea securității în trafic, fiind realizată periodic o analiză a acțiunilor din traficul rutier, identificând noi forme și metode de îmbunătățire.

Totodată, ministrul Alexandru Jizdan a comunicat despre faptul că, vor fi redirecționate echipajele de patrulare și concentrate în continuare  pe segmentele cu risc sporit de accidente și ambuteiaje, iar activitatea agenților se va axa pe conducătorii care încalcă Regulamentul circulației rutiere.

În continuare, angajații INP vor acționa în strictă conformitate cu prevederile Legii 320 Cu privire la activitatea poliției și statutului polițistului (art.25 ), rezervând dreptul de a organiza operațiuni și campanii care vor preveni accidentele rutiere și alte încălcări în locurile publice, iar acțiunile de stopare și verificare aleatorie a autovehiculelor vor obliga agenții de patrulare să argumenteze temeiul legal al stopării.

Rugăm participanții la trafic să ne informeze atunci când atestă abateri din partea angajaților noștri, prin intermediul serviciilor abilitate, precum Serviciul Protecție Internă și Anticorupție (1520), aplicația viber „Ideea ta contează” (78090902 ) sau la 902.