27 04/2020

Ministrul Economiei: PIB-ul va scădea cu 3%, dar va crește treptat în anul viitor

Produsul intern brut ar putea scădea cu aproximativ 3 %, dar în anul 2021, acesta ar putea crește, treptat, cu 4-5 la sută. Sunt prognozele enunțate de ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, în cadrul unui interviu oferit pentru bani.md. Oficialul susține că toate sectoarele economiei au fost afectate de criza generată de pandemia COVID-19, iar cele mai prejudiciate în acest sens sunt companiile care se bazau de exporturi.

„Șocurile interne și externe generate de răspândirea pandemiei de coronavirus generează un impact major asupra majorității sectoarelor economiei naționale nu doar  în adresa cererii, cât și a ofertei. Magnitudinea anumitor șocuri încă nu poate fi estimată, deoarece criza nu a fost depășită, respectiv și prognoza economică este incertă. Totodată, Ministerul Economiei și Infrastructurii, în comun cu experţii Fondului Monetar Internațional, a revizuit prognoza macroeconomică. Astfel, la moment  estimările dau o proiecțiune circa a evoluției  PIB la nivel de  -3%. Estimăm că în anul 2021 economia va intra într-o fază de relansare treptată., estimările noastre preliminare se regăsesc în intervalul de 4-5% creştere reală Produsului intern brut”, a declarat ministrul Economiei Sergiu Railean. 

Totodată, acesta afirmă că cele mai afectate sectoare din punct de vedere economic sunt cele care prestează servicii.
„Anumite sectoare, însă, vor avea, pe termen scurt, pierderi mai mari decât altele. Este vorba, în mod deosebit, de serviciile prestate populației și firmelor, serviciile imobiliare și transportul. Aceste sectoare sunt dominate de IMM-uri, majoritatea având la dispoziție prea puține mijloace circulante”

Un alt domeniu prejudiciat de pe urma pandemiei este cel al industriei auto. Ministrul  Economiei și Infrastructurii susține că restabilirea activității acestui sector va depinde de cererea externă.

„În același timp, s-a restrâns drastic activitatea în sectoarele care sunt orientate, în special, către piața externă, precum cel automotive. Reluarea activității acestora va depinde de viteza cu care se va restabili cererea din partea comanditarilor externi. În acest sens, observăm primele semnale încurajatoare din partea industriei auto europene”. 

Mai mult, acesta prognozează reducerea investițiilor străine directe.

„Șocul extern se va resimți pe dimensiunea exporturilor, prin reducerea cererii din partea principalilor parteneri comerciali - România, Germania, Italia, Turcia și Rusia, dar și odată cu scăderea remitențelor și a investițiilor străine directe”

Railean dă asigurări că programele de stat existente vor fi redirecționate spre susținerea mediului de afaceri, dezvoltarea programelor de digitizare a proceselor de business.„Ministerul Economiei și Infrastructurii pregătește un program amplu de digitizare a tuturor proceselor economice - E-economy. Acest program ar putea crește interesul investitorilor străini și ar contribui la majorarea fluxului de investiții”

În concluzie, acesta a declarat că aproape toate activitățile economice au fost afectate de pandemiei. Este vorba despre industie, transport și HoReCa, iar o presiune  considerabilă este resimțită de micul business și gospodăriile agricole.