13 11/2020

Moldova Cyber Week 2020: „Dezvoltarea unei infrastructuri puternice de securitate cibernetică în noile condiții de normalitate”.

 
Republica Moldova se aliniază statelor lumii care își consolidează normele și măsurile legate de securitate, pentru a combate amenințarea crescândă reprezentată de atacurile cibernetice în contextul pandemiei COVID-19. Astfel, în perioada 25-27 noiembrie, la Chișinău va fi organizată conferința anuală dedicată securității cibernetice „Moldova Cyber Week 2020”, cu genericul „Dezvoltarea unei infrastructuri puternice de securitate cibernetică în noile condiții de normalitate”. Evenimentul online reprezintă o platformă de discuții pentru specialiști locali și internaționali în domeniu, oferind numeroase oportunități de cunoaștere, schimb de idei și experiențe, colaborări de succes, pentru identificarea unor soluții inovatoare și eficiente care ar putea fi integrate în strategiile locale și globale. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Guvernului Republicii Moldova, fiind organizat de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) cu sprijinul Uniunii Internaționale pentru Comunicații și Consiliul Europei.

Serghei Popovici, directorul STISC: „Ne confruntăm cu o pandemie nu doar în domeniul sănătății, dar și în spațiul online. Aproape toate țările lumii au atestat un număr crescut de atacuri cibernetice, care sunt și mai complexe, comparativ cu anul precedent. Pe măsură ce se încearcă securizarea infrastructurilor, infractorii cibernetici găsesc noi modalități pentru a trece de filtrele de securitate ale sistemelor și rețelelor. Astfel, securitatea cibernetică revine pe agenda discuțiilor drept un subiect prioritar, deoarece este un factor esențial pentru a susține încrederea cetățenilor, a proteja afacerile, dar și a menține securitatea digitală a țării noastre, în general. Este important să întreprindem acțiuni concrete pentru a stopa amenințările cibernetice curente, dar și să identificăm noi oportunități pentru a preveni potențialele atacuri. Moldova Cyber Week este oportunitatea de a promova un răspuns adecvat la amenințările cibernetice și de a încuraja cooperarea între profesioniștii comunității locale și internaționale.”

Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei: „Securitatea cibernetică poate fi considerată ca fiind o oportunitate pentru universități, întrucât este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere din lume. Respectiv, și cererea pentru specialiști calificați în acest domeniu crește direct proporțional. Moldova Cyber Week este platforma care ne conectează la sectorul privat, ceea ce ne permite să înțelegem mai bine necesitățile și așteptările industriilor. Pentru noi este foarte important să pregătim specialiști care să corespundă cerințelor de pe piața muncii și să ne implicăm împreună cu industria în proiecte de cercetare-dezvoltare, pentru a avea mai mulți specialiști bine pregătiți în domeniu.”

 

 

Moldova Cyber Week” asigură schimbul de informații și cunoștințe între experți, factori de decizie politică, profesioniști din industrie și mediul academic. Cea de-a 8-a ediție a evenimentului va avea loc online, iar conferința va fi transmisă live pe pagina web www.moldovacyberweek.md, pe pagina de Facebook a evenimentului, precum și pe platformele partenerilor media: www.privesc.eu, www.agora.md

Programul celei de-a 8-a ediții „Moldova Cyber Week 2020” 

Impactul COVID-19 a făcut ca organizațiile să adopte mai multe tehnologii, cum ar fi Cloud, Mobilitate și Internetul Obiectelor (IoT), iar acest fapt a deschis o cale nouă pentru amenințări cibernetice și infracțiuni online. „Moldova Cyber Week 2020” aduce în prim plan provocările, amenințările și oportunitățile cu privire la securitatea cibernetică în „noua normalitate”.

25 noiembrie – În prima zi a forumului online, alături de oficialii de rang înalt și membrii corpului diplomatic, și-au anunțat prezența mai mulți experți de talie internațională din România, Elveția, Rusia și alte state. Timp de 3 zile, ei vor conectați online pentru un schimb de experiență și expertiză domeniu. În cadrul panelurilor de discuții cei 40 de  invitați speciali vor aborda  cele mai actuale subiecte de interes:

  • Infrastructura securității cibernetice în epoca „Noului Normal”;
  • Tendințele-cheie ale amenințării cibernetice în 2020;
  • Inteligența Artificială și securitatea cibernetică;
  • Guvernarea Politicii Cibernetice și gestionarea riscurilor;
  • Crearea ecosistemelor eficiente de securitate cibernetică;
  • Noua realitate post-COVID-19 și consolidarea securității cibernetice naționale;
  • Construirea unei capacități naționale de securitate cibernetică – lecții din alte țări. Cooperare regională și internațională în domeniul securității cibernetice etc.

26-27 noiembrie – Sunt două zile dedicate webinarelor – un exercițiu pentru discuții în grupuri, oportunități de networking, sesiuni de întrebări și răspunsuri, dar și aprofundarea în perspective acționabile care consolidează strategiile de securitate cibernetică pentru viitor, dedicate tuturor celor interesați de domeniu. În cadrul celor 9 webinare, la care vor participa și experți din Uniunea Europeană, vor fi discutate detalii și soluții practice pe mai multe tematici:

 
  • Protejarea infrastructurii critice cu Cisco SecureX;
  • Răspunsul la incidente și amenințări;
  • Stăpânirea leadership-ului executiv cibernetic;
  • Răspuns avansat la incidente și criminalistică digitală;
  • Asigurarea riscului de securitate cibernetică în epoca „noii normalități” etc.

Informații detaliate despre înregistrare și programul MCW 2020 sunt disponibile pe pagina evenimentului www.moldovacyberweek.md. Participarea la eveniment este gratuită, iar pentru înregistrare este necesar să completați formularul online https://moldovacyberweek.md/#register până la 23 noiembrie 2020.