07 08/2018

Noile reforme pentru mediul de afaceri au fost prezentate agenților economici

Noile reforme destinate mediului de afaceri din Republica Moldova au fost analizate astăzi în cadrul unei ședințe la care au participat reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor și ai întreprinderilor mici și mijlocii.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat că mediul de afaceri are nevoie ca autoritățile să asigure reguli de joc clare pentru toți agenții economici, claritate în ceea ce privește posibilitatea dezvoltării afacerii și respectarea legii de către toți.

Ministrul a specificat pașii întreprinși de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri. „Avem deja o listă mai mică de acte permisive, avem un număr mai mic de organe de control, avem ghișeul unic, lansat luna trecută. Adițional am venit cu un pachet de legi care vin în ajutor businessului. Reforma pro-business este o gură de oxigen de care avea nevoie mediul de afaceri pentru a recăpăta încrederea în ceea ce poate realiza acasă”, a specificat Chiril Gaburici.

Secretarul general de stat al Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, a afirmat că, după criza din 2014-1015, situația economică și financiară s-a stabilizat, iar creșterea economică și investițiile în economie au revenit în coridorul caracteristic țării pentru ultimii 10 ani. Însă, potrivit lui Chicu, aceste ritmuri de recuperare nu asigură o creștere semnificativă a nivelului de viață a populației, iar țara se confruntă cu dezavantaje comparative investiționale pe plan regional.

Secretarul general de stat de la Finanțe a oferit detalii și despre pachetul de modificări fiscale promovat de Guvern. Acesta prevede, în particular, renunțarea la sistemul progresiv de stabilire a impozitului pe venit și stabilirea unei cote unice de 12%. Chicu a afirmat că Moldova este ultima țară din regiune în care mai era implementat sistemul progresiv. Țara vecină România a introdus o cotă unică pe impozitul pe venit de 10% de la începutul anului curent.

Chicu a mai explicat și modalitatea de efectuare a calculelor, în contextul modificării cotelor pe parcursul perioadei fiscale. „Pentru primele nouă luni ale anului, vor fi în vigoare cotele și scutirile actuale. Se va împărți la 12 și se va înmulți cu 9 luni. Pentru semestrul 4, cotele noi vor fi împărțite la 12 și vor fi înmulțite cu 3”, a punctat secretarul general de stat al Ministerului Finanțelor.

Pachetul legislativ pentru reforma fiscală a fost adoptat de Parlament la 26 iulie curent. Reforma are ca scop stimularea mediului de afaceri, creșterea veniturilor populației, reducerea economiei tenebre, a salariilor în plic, a evaziunii fiscale și a veniturilor nedeclarate.