08 11/2016

Oameni de afaceri din 20 de țări au participat la Forumul internațional de investiții „Invest Găgăuzia”

Prim-ministrul Pavel Filip a încurajat oamenii de afaceri să investească în Republica Moldova, menționînd că autoritățile vor asigura condiții europene de reglementare a activității de întreprinzător și de protejare a investițiilor. Îndemnul a fost făcut astăzi, în cadrul celei de-a doua ediție a Forumului internațional de investiții „Invest Găgăuzia”, la care au participat investitori din 20 de țări.

Premierul a felicitat autoritățile din UTA Găgăuzia pentru buna organizare a Forumului, specificînd că acest eveniment poate servi drept exemplu și pentru alte regiuni din Republica Moldova, care trebuie să ia măsuri pentru a fi mai atractive pentru comunitatea de business.

„Dacă cu adevărat dorim să îmbunătățim condițiile de trai ale cetățenilor noștri, trebuie să începem cu politici calitative de reglementare a mediului de afaceri. Noi ne dorim politici eficiente, europene pentru a obține rezultate asemănătoare celor din Uniunea Europeană. Noi deja am luat mai multe măsuri în lupta cu birocrația și corupția și vom continua în același ritm”, a accentuat Pavel Filip.

Totodată, Prim-ministrul s-a referit la reformele lansate de Guvern și măsurile întreprinse pentru a facilita activitatea oamenilor de afaceri, printre care: reducerea instituțiilor cu funcții de control de la aproximativ 70 pînă la 13 și cinci autorități independente de reglementare, micșorarea cu 25% a numărului de acte permisive, unificarea rapoartelor necesare a fi prezentate autorităților.

„Și pe viitor voi promova cu insistență necesitatea schimbării atitudinii autorităților față de oamenii de afaceri. Antreprenorii sînt sursa primară pentru bunăstare națională. Respectul față întreprinzători și grija față de investitori sînt printre principalele priorități ale activității Guvernului începînd cu anul 2016”, a declarat Premierul.

Prezent la eveniment, viceprim-ministrul Republicii Turcia, Yıldırım Tuğrul Turkeș, a remarcat progresul înregistrat de Republica Moldova în ultima perioadă, subliniind că Turcia este un important partener al țării noastre. Totodată, oficialul turc a spus că există potențial pentru mărirea volumului schimburilor comerciale bilaterale, iar Acordul de liber schimb moldo-turc, care a intrat în vigoare la începutul lunii noiembrie a.c., facilitează considerabil acest proces.

La rîndul său, Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a spus că autonomia are infrastructura necesară și acces la căile de comunicare, ceea ce facilitează exporturile și activitatea antreprenorilor. În Vulcănești există o Zonă Economică Liberă, iar în Comrat activează un Parc Industrial.

Forumul internațional de investiții "Invest Găgăuzia” este organizat la Comrat al doilea an consecutiv și are ca scop promovarea regiunii și atragerea investitorilor, atît din Republica Moldova, cît și de peste hotare. Ediția din acest an este organizată sub genericul ”Găgăuzia 360 de grade”, ceea ce înseamnă o deschidere totală pentru colaborare cu toate părțile interesate.