23 04/2020

Parlamentul a votat, în ambele lecturi, în cadrul ședinței de astăzi, Acordul privind contractarea creditului rusesc,

Parlamentul a votat, în ambele lecturi, în cadrul ședinței de astăzi, Acordul privind contractarea creditului rusesc, în valoare de 200 milioane de euro. Astfel, premierul Ion Chicu a prezentat în plen proiectul Acordului și a răspuns la întrebările parlamentarilor.

Deputații au adresat prim-ministrului mai multe întrebări pe marginea prevederilor din Acordul privind împrumutul de 200 de milioane de euro, contractat de la Federația Rusă.

„Banii vor veni pe contul Băncii Naționale și nu pe alte conturi, cum încearcă unii să vehiculeze. Nu citiți printre rânduri, pentru că printre rânduri este foarte alb. Creditul se oferă în condițiile în care nu există datorii față de Federația Rusă. Pentru creditele de stat acordate sau creditele acordate de bănci, sunt angajamente doar financiare, nu e vorba de mărfuri, gaze sau altceva”, a declarat Ion Chicu.

„Guvernul Republicii Moldva nu poate da acordul pe un credit angajat de cineva. Vor fi propuneri care va acorda acest drept exclusiv Parlamentului. Guvernul, ministrul finanțelor sau premierul nu are dreptul să dea acest acord fără Parlament, adică fără permisiunea dvs. E scris clar, pentru împrumuturile de stat sau de credite oferite, cu acordul părții moldave, de băncile rusești. E vorba de bani”, a amai adăugat premierul.

Potrivit acestuia, Moldova mai are un credit de la Federația Rusă, de 30 de milioane de euro, cu o rată mult mai mare de 2%: „Noi ne achităm obligațiunile, nu e cazul să facem interpretări sau speculații”.

Acest Acrod nu atentează la securitatea economică a Moldovei, așa cum nu o fac sute de alte acorduri similare pe care le avem deja încheiate, a dat asigurări premierul: „În două luni jumătate, specialiștii noștri au asigurat creștere economică pe care trăim și acum. Acești specialiști au negociat acest Acord, pe care vă rugăm să-l susțineți, pentru că este în beneficiul țării”.

Prima tranșă de 100 de milioane de euro ar trebui să ajungă în R. Moldova în decurs de 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a Acordului dintre cele două țări. Cea de-a doua tranșă, la fel în sumă de 100 milioane de euro, ar urma să fie transmisă R. Moldova nu mai târziu de 31 octombrie 2020.

Tot potrivit Acordului, R. Moldova ar urma să întoarcă acest credit în decurs de 10 ani, în baza a 20 de plăți semestriale egale. Plățile vor fi rambursate la 15 martie și 15 septembrie a fiecărui an. Prima plată de rambursare va trebui realizată la 15 martie 2021. Totodată, creditul este acordat în baza unei dobânzi anuale de 2%.